Æbleskiver

Hjemmebagte æbleskiver. De smager slet ikke, som dem man køber, men meget bedre efter min mening. Jeg har en gammel opskrift med gær, og det var min farmors. Hos min farmor fik man altid æbleskiver og gløgg den 23. december, hvilket er samme dag, vi også pynter juletræ. Den tradition har jeg videreført, men nogle år bliver det den 22., da vi indimellem skal noget den 23., og så sidder vi og klippeklistrer julepynt til træet imens. Æbleskiverne kan sagtens bages i forvejen og lunes igen i ovnen.

Ingredienser til ca. 18 stk.

½ pakke gær

2 dl lunken mælk

2 tsk sukker

1/4 tsk salt

2-4 spsk smeltet smør

1 stort pisket æg

1/4 tsk kardemomme

3 dl mel

Reven skal af ½ citron (husk at citrusfrugter skal være økologiske, når man skal bruge skrællen)

Smør til stegning

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i mælken og tilsæt resten af ingredienserne. Lad dejen stå og hæve i en time.  Æbleskivepanden varmes op, og der kommes en lille smule smør i hvert af hullerne. Fyld dej i hullerne til ca. en ½ cm fra kanten, og lad dem stege, til de er lysebrune udenpå. Vend herefter æbleskiverne med en ren strikkepind,  et grillspyd eller en kødnål, ved at tage fat på indersiden kanten med spydet og hive dem en kvart omgang rundt, inden man vender dem helt om, én ad gangen, så de bliver runde. De er færdige, når den anden halvdel også er brun. Gentag, til der ikke er mere dej. Serveres med syltetøj og flormelis eller sukker.

aebleskiveopfyldningaebleskivevendingaebleskivepande

Tip:  Efter man har vendt æbleskiverne den kvarte omgang, kan man evt. putte fyld i, som fx et stykke æble, marcipan, chokolade, nougat mm., hvis man har lyst.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *