Boller i karry

Boller i karry er en af favoritterne på middagsbordet hjemme hos os. Men det skal være sådan, som mormor laver det! Det fik jeg at vide af mine børn for nogle år siden, da de havde fået det hos min mor. Så jeg måtte ringe til min mor, og spørge hvordan hun lavede boller i karry. Det viste sig, at forskellen på hendes og min version var, at hun blendede sovsen, kom fløde i, og rev løget fint til farsen. Så jeg har lavet det på den måde siden. I øvrigt er farsen glimrende til at lave frikadeller af. Opskriften I får her, er præcis som mormor laver den, men efterfølgende vil jeg skrive hvordan, man kan ændre i opskriften, fx kan man komme flere grøntsager i, hvis man har nogle kedelige af dem liggende, og hvilke tilbehør man kan servere til retten.

Ingredienser

Kødboller:

400-500 g hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk

½ fintrevet løg

1 æg

1 dl hvedemel

1/2-1 dl mælk

1-2 spsk kartoffelmel (ikke nødvendigt hvis det er til frikadeller)

1 tsk salt og lidt peber

Ca. 2 liter kogende vand med en bouillonterning i

Sovs:

25-50 g smør

2 spsk hvedemel

2 dl mælk

2-3 dl af bouillonvandet fra kødbollerne

½ hakket løg

1 porre, renset og skåret i skiver

½-1 spsk karry, alt efter hvor stærkt man ønsker det

½-1 dl piskefløde, eller anden fløde

Salt

Fremgangsmåde

Rør alle ingredienserne til kødbollerne godt sammen og form dem til små boller i hånden ved hjælp af en ske. Kom dem ned i den småkogende bouillon efterhånden som du laver dem. De er gennemkogte, når de flyder op til overfladen. Mens de koger, laves sovsen. Svits løg og karry i smør, kom porrene med efter lidt tid. Drys mel over og steg videre i ½ minut og kom derefter bouillonen og mælken i. Så skal der røres godt, mens det koger op og bliver tykt. Hvis det bliver for tykt, kan man justere med mere af bouillonen. Så blendes sovsen med en stavblender, hvis man har lyst til det, og fløden kommes i. Smag til med salt,  fisk bollerne op af bouillonen og server dem i sovsen. Mormor serverer ris til, men nudler kan også gøre det.

Tilbehøret til retten kan være: peanuts, rosiner, ananas, bananer, kokos, chutney mm.

Boller i karry smager godt næste dag til frokost, både koldt og varmt. Men det kan også sagtens fryses og varmes op igen en anden dag. Bare frys ris, sovs og kødboller i en stor bøtte, hvis der er noget af det hele tilbage.

Forslag til ændringer i opskriften

Mælken i kødbollerne kan erstattes med bouillon eller vand

Man kan komme et fed presset hvidløg eller hakkede krydderurter i farsen

Man kan bruge olie til at stege i, i stedet for smør

Al væsken i sovsen kan erstattes helt med bouillon eller mælk, eller delvist med æblemost

Man kan rive grøntsager/frugt som fx, squash, gulerødder, selleri, pastinakker eller æble, og komme det i sovsen sammen med porrerne

Man kan også koge tern af kylling, svine eller kalvekød til det er mørt, og komme det i sovsen i stedet for kødbollerne. Så er det bare svin, kalv eller kylling i karry.

 

God fornøjelse, og velbekomme

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

One thought on “Boller i karry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *