Koldhævede boller

Hvis man ligger inde med rester af flere forskellige meltyper, som man ikke bruger så tit, er disse boller en god måde at bruge dem på. Mel kan godt bruges efter holdbarhedsdatoen er overskredet, hvis det har været opbevaret tørt.

Man kan lave en stor portion dej og så have den liggende i en pose eller overdækket skål i køleskabet og bage af den hver morgen. Den kan holde sig i mindst 4 dage, og hvis man har en rest tilbage af den, kan man bruge den som en surdej og røre ny dej op i den, som man kan bage med næste dag. Det er en metode, jeg bruger meget, når vi er i sommerhus eller har ferie derhjemme, så laver jeg dobbelt portion fra starten, og vi får friskbagte boller hver morgen.

boller

Ingredienser til 12 boller

½ liter vand

12 g gær  (ca. 1/4 pakke)

1 tsk salt

600 – 650 g mel, gryn og evt. kerner af forskellig type

Evt. 3-4 spsk. yoghurt, skyr, cremefraiche, ymer eller andet neutralt surmælksprodukt

Fremgangsmåde

Om aftenen:

Kom vand, gær og salt i en skål og rør med en ske til gæren er opløst. Rør derefter surmælksproduktet i hvis du har en rest af sådan noget. Surmælksprodukter kan godt bruges til at bage med, et par dage efter holdbarhedsdatoen er udløbet. Så skal melet bare røres i, 600 g hvis der ikke er surmælksprodukt i, og 650 g hvis der er. Det er vigtigt at mindst halvdelen af melet er almindeligt hvedemel, lyst speltmel eller noget lignende, ellers bliver det nogle meget tunge og klæge boller der ikke hæver så meget.Resten af melet kan være en blanding af havregryn, grahamsmel eller andre fuldkornsmeltyper, rugflager, hirseflager, hvedekerner eller andre kerner og alle mulige andre meltyper man har i skabet. Man kan også bare bruge ren hvedemel. Dejen skal være meget klistret.

Så stiller man dejen i køleskabet i en stor skål med tætsluttende låg eller kommer en stor pose omkring den. Man kan også komme dejen direkte i en stor frostpose med knude eller poselukker på. Der skal være plads til, at dejen kan hæve, og hvis man bruger en pose, skal man prøve at trykke så meget luft ud som muligt, så posen ikke puster sig for meget op. I køleskabet kan dejen holde i mindst 4 dage, og man kan tage og bage af den hver morgen.

Om morgenen lægger man dejklumper på en bageplade med bagepapir på ved hjælp af to skeer og lader den efterhæve et lunt sted mens ovnen varmer op til 225 grader. Når ovnen er varm sættes bollerne ind og bager i ca. 20 min. Husk at holde øje, ovne er forskellige. De er færdige, når de er gyldne  og lyder hule, når man banker dem i bunden. Dejen kan også bruges til flutes og andre former for brød, så skal bagetiden bare justeres.

Brug dejen som surdej

Hvis man en morgen har mere tilbage, end man skal bruge, men der ikke er nok til imorgen, så rører man bare mel, vand og salt i, i opskriftens mængder. Så bruger man resten af dejen som surdej og behøver ikke at bruge mere gær. Denne proces kan gentages i uendelighed, hvis man vil, og dejen holder 4 dage igen hver gang.

Hvis man gerne vil bruge bollerne samme dag, som man laver dejen, kan man bare lave den tidligt på dagen og så lade den hæve på køkkenbordet i ca. 4 timer i stedet for hele natten i køleskabet.

God fornøjelse!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

8 thoughts on “Koldhævede boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *