Hvis du eller dine børn er typen der spiser havregrød til morgenmad, er der sikkert nogle gange rester til overs. Smid det ikke ud, men gem det i køleskabet til næste dag, frys det ned til weekenden eller brug resten med det samme, til at bage disse bløde teboller. Man kan også lave dem uden at have en grødrest, bare man har havregryn og mælk.
Ingredienser til 10 boller
Ca. 1,5 dl havregrød (andre grødtyper der er lavet af flager kan også bruges, fx hirsegrød)
1 dl mælk
25 g gær (en halv pakke)
300 – 350 g hvedemel (alt efter hvor bastant havregrøden var, det er bedre, at dejen er for klistret end for tør)
1 spsk honning, sirup eller sukker
1 æggeblomme, æggehvide eller 1 halvt æg
50 g smør i tern
½ tsk salt, hvis der ikke er salt i havregrøden i forvejen
Fremgangsmåde
Kom havregrød og mælk i en kasserolle og lun det forsigtigt under omrøring på mellem varme. Det skal ikke koge, grøden skal bare lige opløses i mælken. Hvis man ikke har en rest havregrød og gerne vil bage disse boller, skal man bare lune 1 dl havregryn i 2,5 dl mælk, men så skal den extra dl mælk ikke i. Hæld den lunede, opløste grød op i en skål, eller en køkkenmaskine med dejkrog og opløs gæren i det. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i maskinen eller med dejkroge på en håndmixer. Hvis man ikke har nogle af disse, kan man godt ælte i hånden, men så vil jeg anbefale at vente med at tilsætte smørret til sidst og røre det i med en grydeske. Dette kræver mange armkræfter, så her vil jeg anbefale, at man tager smørret ud i god tid, så det bliver blødt. Dejen skal røres/æltes, til der ikke er flere synlige smørklumper. Så hæver dejen på køkkenbordet med et viskestykke over i ca. 45 min. Herefter formes ca. 10 boller, kom lidt mel på hænderne hvis dejen er lidt klistret, og sæt dem med god afstand på en bageplade med bagepapir på. De hæver igen i 45 min. med et viskestykke over. Herefter kan de bages, hvis man godt kan lide høje runde boller, men jeg kan godt lide at de bliver fladere, så jeg trykker dem flade med hånden til ca. 1,5 cm. tykkelse og lader dem hæve 20 min. mere, inden jeg bager dem ved 225 grader i ca. 10 min. Husk at holde øje da ovne er forskellige. Bollerne er gode at fryse ned, de kan tages op efter behov og lunes i ovnen direkte fra fryseren ved 200 grader i 10 min.
Man kan fryse rester af grød ned i løbet af ugen og så tø dem op til en stor portion boller, når der er nok. Jeg plejer at bage en dobbeltportion om fredagen og bruge dem til morgenbrød hele weekenden, da de holder sig bløde og ikke bliver tørre i flere dage. De er endda stadig gode om mandagen. God weekend.
One thought on “Havregrødsboller”