Konfekt

I min familie har vi tradition for at mødes i en af de sidste weekender op mod jul, for at lave konfekt sammen. Vi har gjort det lige så længe, jeg kan huske, i starten var det bare min mor og os søstre, der lavede konfekt derhjemme, men da vi flyttede hjemmefra, kom vi alligevel hjem og gjorde det. I år blev konfektdagen af forskellige årsager hjemme hos mig. Det er efterhånden nok også mig, der går mest op i det, og det er også mig, der har al krymmelen og de små udstiksforme. Vores konfekt er ikke kompliceret, der er marcipan vi blander op med forskellige smage, eller lægger sammen med fx nougat og overtrækker med chokolade. Men vi har fundet frem til nogle gode smagssammensætninger, som du får her, samt min måde at tempere chokolade på, som er den lidt dovne måde, men som plejer at fungere for mig.

Der er flere måder at lave konfekt på. Vi starter altid med at ælte flormelis ind i marcipanen, så er den mindre klistret at arbejde med. Herefter kan man:

-Rulle marcipan til små kugler, ca. 2 cm. i diameter, og trykke en fordybning I den med tommelfingeren, som fyldes med fx nougat eller pistaciemasse, og lukke marcipanen omkring fyldet. Overtræk med chokolade.

-Ælte forskellige smage ind i marcipanen, fx frysetørrede bær, lakridspulver, hakkede valnødder der har ligget i portvin eller min favorit: revet eller syltet skal af en økologisk appelsin og hakket mørk chokolade. Min storesøster fandt på en ny variant I år, der var virkelig lækker, hun blandede marcipanen med hakket daim, og overtrak med lys chokolade. Hvis man bruger lakrids I marcipanen er det lækkert med hvid chokolade som overtræk.  Man kan også lave et stort marcipanbrød ud af sin opblandede marcipan og pensle det med chokolade og skære det i skiver når det skal serveres. Bunden skal man huske at pensle, når oversiden er tør.

-Rulle marcipanen ud i lidt flormelis med en kagerulle til et rektangel og komme et lag nougat eller pistaciemasse på (jeg kan godt lide begge dele sammen), og så rulle den sammen som en roulade og pensle den med chokolade. Så kan man, som nævnt før, skære den i skiver når den skal serveres. Man kan også lave klassikeren, og kun komme et lag fyld på halvdelen af marcipanen og komme den anden halvdel ovenpå, og så skære den ud i snitter eller stikke dem ud med mini-udstiksforme.

-Min lillesøster som ikke kan tåle nødder og mandler, laver konfekt af dadler og tørrede figner. Bunden af fignerne blev i år dyppet i lys chokolade, og dadlerne blev rullet i kakaopulver. Man kan også tage stenen ud af dadlerne og fylde den med marcipan, hvis man kan tåle det. Og så dyppe den i mørk chokolade.

daimmarcipankonfekt-snitterpistacierulleraa-konfektkakaodadler

Ovenstående kan bruges som inspiration, man kan lege med smagene som man vil og finde på nye lækre varianter. Det gode er, at man kan smage på det undervejs og blande op med mere marcipan eller smag, til man synes det smager godt.

Chokolade

Når man smelter chokolade bliver den tit for varm, og så bliver den grå og mat, eller har svært ved at størkne. Man kan gøre som de profesionelle, det kan man finde alt om på nettet. Men jeg gider ikke stå og hælde det op i flere skåle, eller komme det ud på en marmorplade. Jeg gør simpelthen det, at jeg kommer chokoladen op i en skål, der er større end den gryde jeg har vand i. Så sætter jeg skålen over gryden, og tænder for den. Når vandet begynder at dampe, slukker jeg igen og rører i chokoladen. Når ca. halvdelen af chokoladen er smeltet tager jeg skålen væk fra gryden og rører de halvsmeltede klumper ud i det, der er smeltet. Jeg rører bare til det hele er smeltet. Men pas på der ikke kommer damp eller vand op i chokoladen, for så klumper den og kan ikke bruges mere. God fornøjelse med konfektmageriet.

daim-konfektdyppe-chokoladepensle-chokoladeovertrukket-konfektkonfektkugler

Hav en rigtig glædelig jul derude!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

One thought on “Konfekt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *