Lyn-hurtige boller

Hvis du har glemt, at du skulle have boller med til et arrangement, eller hvis trangen til nybagte boller pludselig kommer over ungerne en eftermiddag, så er det muligt at bage søde, bløde boller på 35 minutter, fra du finder ingredienserne frem, og til du tager bollerne ud af ovnen. Disse boller indeholder meget gær, og væsken er varm, så dejen skal ikke forhæve. Og de skal ikke bage mere end 10 min., da de er små.

Ingredienser til ca. 15 små boller

100 g smør

1,5 dl mælk (eller koldt vand i en snæver vending)

50 g gær

2 spsk sukker

½ tsk salt

1 æg

400 g mel (ca. 6,5 dl)

Evt. 1 tsk kardemomme, hvis de skal smage som krydderboller

Evt. en håndful rosiner eller hakket chokolade, hvis man har lyst til det

dej til lynboller rå lynboller lynboller2

Fremgangsmåde

Smelt smørret, og hæld det op i skålen sammen med den kolde mælk. Smuldr gæren ned i væsken og rør. Tilsæt sukker, salt, æg og evt. kardemomme, og ælt melet i. Dejen er meget blød, den er nemmest at ælte på røremaskine. Tilsæt evt. rosiner/chokolade. Form ca. 15 små boller af dejen og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug evt. lidt mel på hænderne. Lad dem hæve under et viskestykke i 15 minutter, og varm ovnen op til 200 grader imens. Efter hævningen, skal de bage i 10 min.

Man kan pensle dem med æg, hvis de skal have en fin, blank og gylden overflade.

Det er ikke den slags boller, man bager dagen i forvejen, de er bedst samme dag, som de er bagt. Vil man bage boller, dagen før de skal bruges, anbefaler jeg disse eller disse. Hvis man har nogle til overs, kan du få tips til at bruge al slags tørt brød her.

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *