Rødkål

Det er december, og som bekendt elsker jeg jul, julemad, og ikke mindst at lave det selv fra bunden. Det, synes jeg, smager bedst, og det er ikke svært. Der ligger masser af juleopskrifter her inde fra de foregående år, men min opskrift på hjemmelavet rødkål mangler. Så den kommer selvfølgelig her:

Ingredienser

1 helt lille eller et halvt stort rødkål

50g andefedt, svinefedt eller smør

1dl eddike, det kan være almindelig lagereddike, vineddike eller æbleeddike

2,5 dl koncentreret ribssaft

3-4 spsk sukker efter smag

1 tsk salt efter smag

1 tsk timian (eller en kanelstang, en stjerneanis og/eller appelsinskal)

Man kan evt. tilsætte et par skrællede æbler i tern, hakkede svesker eller hele tranebær når der er 5-10 min. tilbage af kogetiden, hvis man har lyst.

Fremgangsmåde

Skær kålen i kvarte, fjern stokken, og snit den fint. Steg det lidt i fedtet  i en gryde, og kom eddiken, saften og krydderier i. Vent med salt og sukker. Kog det op, og lad det koge i 15-20 min. Hvis den er ved at koge tør undervejs, tilsætter man bare lidt vand. Smag den til med salt og sukker og evt. mere eddike, til den har den rette balance mellem syre og sødme, som du selv kan lide den. Sørg for at sukkeret er opløst, så det ikke knaser. Hvis man har kommet hele krydderier i som fx kanelstang, kan man lige fiske dem op igen inden servering. Den færdige rødkål kan i hvert fald holde sig i en uge på køl i en ren lufttæt beholder. Så kan man bare varme den igen, når den skal spises.

Kan I have en rigtig glædelig jul!

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *