Det er så dejligt med et nybagt madbrød til aftensmaden, og hvis man sætter dejen over aftenen før, tager det ikke ret længe at lave et focaccia brød med sin yndlingstopping.
Fremgangsmåde
Rør denne dej til koldhævede boller sammen aftenen før, og stil den i køleskabet, eller rør den sammen om formiddagen, og stil den tildækket på køkkenbordet. Brug kun hvedemel, gerne tipo 0 eller 00, eller en blanding af hvedemel og durum. Lav dobbelt portion, hvis du vil lave til en hel stor bradepande.
Om eftermiddagen/aftenen, når maden skal laves, kommes dejen ud i en smurt bradepande/fad, eller bare på en bageplade med bagepapir på. Kom olivenolie på fingrene, og fordel dejen ud i et lag på ca. 2 cm ved at trykke i den med fingrene. Den må gerne se ujævn ud. Så skal der fyld på, det kan fx være:
- Stilke af krydderurter, fx rosmarin eller timian, der stikkes ned rundt omkring i dejen.
- Halve eller små hvidløgsfed, der stikkes ned rundt omkring i dejen.
- Pesto
- Tomatsovs, fx denne her eller denne her.
- Halve friske eller soltørrede cherrytomater, stikkes ned i dejen.
- Revet ost eller klumper af ost, alle slags kan bruges
- Stykker af skinke eller pølse
- Tynde skiver af kartoffel eller rodfrugter som selleri eller pastinak
- Oliven
- Løgringe
- En ordentlig sjat olivenolie skal der altid udover til sidst, og et godt drys groft salt
Man kan mixe og matche flere forskellige slags af ovenstående fyld, men der må ikke komme for meget på, det er ikke en pizza.
Lad den hæve, mens ovnen varmer op til 225 grader, ca. 20-25 min.
Foccaciaen bages i ca. 30-35 min.
Hvis man har noget tilbage, kan det varmes i ovnen igen næste dag, og det kan også fryses ned.
Madspildstip: Skift noget af vandet ud med en rest tomatsovs eller -suppe. Det giver god smag og farve til brødet, og du undgår at smide supperesten ud. Andre blendede grøntsagssupper kan også bruges.


