Hyldeblomstsaft

Nu blomstrer hylden, som står i min hæk. Og da jeg er fan af, at bruge hvad der er i naturen, laver jeg hvert år en stor portion hyldeblomstsaft, som er dejlig læskende hele sommeren. Den kan faktisk godt holde sig helt op til et år, hvis man har skyllet og skoldet sine flasker ordentligt, og har det stående i en lufttæt flaske på køl. Hvis man ikke har en hyld i sin have, kan man finde dem mange andre steder ude i naturen, typisk i kanten af skove og nogle steder i vejkanten.

Ingredienser

30 hyldeblomstskærme

2-3 usprøjtede citroner

1,5 kg sukker

40 g citronsyre

2 liter kogende vand

Fremgangsmåde

Skyl citronerne og skær dem i skiver. Kom dem i en kæmpestor skål sammen med citronsyre og sukker. Ryst eventuelle smådyr af hyldeblomstskærmene og klip eller pil hyldeblomsterne af, man skal have så lidt af de grønne stilke med som muligt. Læg dem i skålen og hæld det kogende vand over. Rør godt rundt med en ren ske, så sukkeret opløses, og dæk skålen til med plasticfilm. Sæt skålen i køleskabet i 3-4 dage og lad saften trække. Herefter skal saften sigtes, evt. efter endnu en omrøring med en ren ske, da der kan ligge noget hårdt sucker på bunden der ikke er opløst (det gør ikke noget hvis alt sukkeret ikke er 100% opløst). Hvis man ikke har en saftsigte, kan man lægge et rent viskestykke i en stor sigte, og lade saften sive gennem det,  ned i en ren skål. Herefter kommes saften på skoldede og evt. atamonskyllede flasker eller glas med lufttæt lukning. Hvis man ikke bryder sig om kunstige ting som atamon, kan man evt. skylle flaskerne med spiritus, som fx vodka. Man kan også sigte saften direkte ned i flaskerne/glassene, hvis det kan lade sig gøre, det er nemmest, hvis man har en spidssigte, eller hvis man har en stor tragt at lægge viskestykket i.

Saften er koncentreret og skal blandes op med vand i forholdet 1:4 eller efter smag, når det skal drikkes.

Lad være med at smide de citroner og hyldeblomster ud, som du har sigtet fra. Brug dem til marmelade, der er en god opskrift på www.isabellas.dk.

hyldeblomster i kurvingr til hyldeblomstingr til hyldeblomst i skålhyldeblomst i skålsaftsininghyldeblomst på flaske

Andre anvendelser af saften

Der er mange andre velsmagende ting at bruge hyldeblomstsaft til, end  bare at drikke det som en saftevand. Bland det fx med champagne eller en anden mousserende vin til en festlig sommerdrik, put evt. nogle frosne bær i. Eller prøv det i en dressing sammen med olie og krydderurter. Man kan også køre det i  ismaskinen til en dejlig hyldeblomstsorbet, sammen med lige så meget vand som saft og evt. en æggehvide. Det smager også dejligt at komme hyldeblomstsaft i syltelagen til agurkesalat og andre syltede sager. Eller brug saften som en sirup på pandekager og jordbær eller dryppe lidt af den i din koldskål. Eller kom hyldeblomstsiruppen I din vanillekagecreme.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

One thought on “Hyldeblomstsaft

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *