Jeg har, som sagt, haft rigtigt mange løg i min køkkenhave, især rødløg. Løg kan selvfølgelig holde sig rigtigt længe, hvis de opbevares køligt, men der findes nogle velsmagende måder at konservere dem på, så de holder endnu længere. Her kommer et par opskrifter til konservering, samt nogle tips til inspiration til måder at bruge løg på. Fik jeg nævnt at jeg elsker løg?
Syltede løg
1 dl eddike
1 dl vand
3 spsk sukker
2 store løg eller 4 mindre
Lidt salt og peber
Fremgangsmåde
Skær top og bund af løgene, og pil den yderste papiragtige skal af. Skær dem i skiver, og kom dem i en gryde sammen med de andre ingredienser. Kog det hele op, og lad det koge i 2 minutter. Hæld det direkte på et rent sylteglas, som kan tåle varme, og luk låget. Dette kan holde sig i et halvt år, hvis det ikke bliver åbnet. Når det åbnes, skal det på køl, og der må kun bruges rene redskaber i, men så kan det stadig holde i flere måneder. Man kan også bruge denne metode, hvis man har små hele perleløg, så skal det bare koge 4-5 min. længere.
Både almindelige løg og rødløg kan bruges, men rødløg giver det altså sådan en flot pink farve. Det smager rigtig godt i en sandwich, burger, salat, eller på en rugbrødsmad med kødpålæg. Eller bare som surt tilbehør til fx kylling eller frikadeller.
Langtidsbagt løgmarmelade
1 kg løg
2 dl rødvins- eller hvidvinseddike, eller en tynd balsamico
1½ dl sukker (hvis man godt kan lide det meget sødt, kan man godt bruge 2 dl)
½ spsk salt
Hvis man vil spice det op, kan man tilføje peber eller chiliflager
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 170 grader, men kun 160, hvis din ovn varmer meget. Skær top og bund af løgene, og pil den yderste papiragtige skal af. Skær dem i skiver, og kom dem i en bradepande med bagepapir. Drys med saltet, halvdelen af sukkeret og hæld halvdelen af eddiken over. Evt. peber/chili skal også i her. Sæt bradepanden i ovnen. Rør i blandingen ca. hvert kvarter. Efter ca. en time hældes resten af sukkeret og eddiken i, og der røres igen hvert kvarter. Det er færdigt, når det er faldet helt sammen, og er brunligt og klistret. Det kan godt tage op til to timer i alt. Farven afhænger selvfølgelig af farven på løgene og eddiken, det er klart, at hvis man bruger balsamico, bliver det meget brunt. Jeg har her brugt rødløg og rødvinseddike. Hvis man synes, det er for tørt, når det er færdigt, kan man hælde en lille smule mere eddike i. Kom det straks i et rengjort, skoldet sylteglas, hvor det holder sig på køl i flere måneder, hvis man bruger rene redskaber i det. Det smager godt som tilbehør til ost og kød, i sandwich, burger og på rugbrødsmadder.
Tips til brug af løg
- Rå i tomatsalat og på rugbrødsmadder
- Bløde: Løgringe stegt langsomt på en pande i smør, til de er bløde og brune, bruges som tilbehør til fx hakkebøf eller mørbrad
- Halverede små løg, smurt med olie og grillet på skærefladen, til de får næsten sorte striber. Også lækkert med hele forårsløg.
- På grillspyd i både sammen med cherrytomater og stykker af fx squash eller kød
- Små løg, kogt i 10 min. og overhældt med vinaigrette af ½ dl olivenolie, 1 spsk vin- eller æbleedikke, salt og en masse hakkede krydderurter, som fx persille og timian
- Ovnbagte: Hele løg bagt ved 200 grader med olie, salt, peber og evt. krydderurter på. Små løg skal have en halv time, store 45 min. Er lækre med lidt balsamico på. De kan også farseres, enten med kødfars fx rørt op med urter/krydderier, æg og ost, eller kogte ris fx med grøntsager/urter, æg og ost i. Man kan nemt tage nogle lag af et løg ud, og komme farsen ind i stedet.
- Skiver af rå løg på pizzaen inden den kommer i ovnen. Pizza-opskrift her.







