Grundopskrift på cookies

Her kommer endnu en af mine grundopskrifter, nemlig en opskrift på cookies. Så kan man lave lige de cookies, man har lyst til, eller med det fyld og den smag man har i sit køkkenskab. Først kommer grundopskriften, bagefter vil jeg give tips til udskiftninger af ingredienser og forslag til fyld. Jeg synes personligt, at de bliver bedst, hvis man skifter noget af melet ud med havregryn, kokosmel eller lignende.

Ingredienser til ca. 30-35 stk.

200 g smør (skal stå ude lidt, så det bliver blødt eller smeltes og afkøles)

250 g sukker eller en blanding af sukker og brun farin

2 æg

325-350 g mel

1 tsk bagepulver

WP_20170221_16_46_17_Pro

Fremgangsmåde

Rør smør og sukker godt sammen, gerne med en håndmixer eller i røremaskine, rør herefter æggene i. Vend resten af ingredienserne i. Form dejen til kugler, der er lidt større end en valnød, sæt dem med god afstand til hinanden, på en bageplade med bagepapir, og tryk dem flade. Dejen er lidt klistret, så man kan med fordel sætte den lidt i køleskabet først, eller gøre det med to skeer eller en sprøjtepose. Bages i ovnen ved 200 grader i 15-20 min. I min ovn skal de have 20 min. for at blive sprøde, men hvis man kan lide dem bløde i midten, så skal de kun have 15 min. Tjek dem under alle omstændigheder efter 15 min., så de ikke brænder, hvis din ovn varmer mere end min. De skal være godt gyldenbrune. De er bløde når man tager dem ud, men stivner ved afkøling. Opbevares i tætsluttende kagedåse, når de er helt kolde.

IMG_0066

Tips til smag og fyld

-Udskift 100 g af melet med havregryn, kokosmel, mandelmel eller lign.

-Udskift 3 spsk af melet med 3 spsk kakao

-Krydr dejen med revet citron- eller appelsinskal, kanel, kardemomme, vanille, ingefær eller andre krydderier

-Kom 200 g chokoladestykker, græskarkerner, hakkede mandler, nødder, peanuts, rosiner eller andet tørret frugt i dejen

-Del dejkuglen op i to, og gør den ene helt flad, kom en tsk Nutella, tyk karamel, peanutbutter eller lign. på. Gør den anden del flad og dæk fyldet med den. Sørg for at kanterne er trykket sammen og fyldet er lukket helt inde, så flyder det ikke ud. Så får man altså en lækker småkage, med en overraskelse i midten.

Find selv på mere fyld, eller mix & match nogle af mine forslag.

Man kan også lave en kæmpecookie, der er blød i midten, og smager lækkert varm med is til. Man skal bruge en halv portion af ovenstående cookiedej, som man enten kommer i en springform (min er ca. 21 cm i diameter), eller også laver man dejen direkte i en stegepande med en diameter på ca. 21 cm i bunden, som kan tåle at komme i ovnen: Smelt smørret på stegepanden ved svag varme, tag den af varmen og rør sukkeret i. Kom halvdelen af melet i, derefter ægget, og så resten af melet og bagepulveret. Man venter med ægget, for at det ikke koagulerer i det varme smør. Herefter kan man tilsætte chokoladestykker, eller hvad man nu gerne vil have i. Så sætter man panden i ovnen. På den måde slipper man for en masse opvask. Bagetiden er den samme, da den skal være blød indeni.

God fornøjelse.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *