Prøv at bage dine egne burgerboller og pølsebrød her i grillsæsonen. Det smager meget bedre, og så ved man, hvad der er i dem. Man kan selv bestemme, om de skal være helt hvide, eller om der skal være fuldkornsmel i, og om der skal sesamfrø eller andre kerner på toppen.
Ingredienser til 8 stk.
2,5 dl mælk
20 g gær
2-3 spsk olie eller smeltet/blødt smør (ca. 25-40 g)
1 tsk. salt
1 tsk. sukker eller honning
350-400 g hvedemel – 100 g kan erstattes med en grov fuldkornsmel
Evt. sesamfrø eller andre frø til toppen af burgerbollerne
Evt. 1 skefuld yoghurt eller lign. i dejen
Fremgangsmåde
Opløs gæren i mælken og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen godt igennem, enten 5 min. i køkkenmaskinen med dejkrog, eller med hænderne på køkkenbordet i 10 min. Lad dejen hæve i 1 time under et viskestykke. Del herefter dejen i 8 stykker og form dem til pølsebrød, ved at rulle dem til pølser på tykkelse med et tyndt kosteskaft, eller til burgerboller ved at trille dem til boller og trykke dem helt flade ned i en dyb tallerken med sesamfrø. Så bliver de flade, og sesamfrøene sidder fast (se nedenstående billeder). Hvis der ikke skal frø på, så trykker man bare bollerne flade. De skal kun være ca. 1 cm høje, uanset om der er frø på eller ej, så tryk dem evt. lidt ekstra, hvis de ikke er blevet helt flade i sesamfrøene. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 1 time. De skal bages i ca.12-15 min. ved 225 grader, til de er gyldenbrune.
Tips:
Hvis man er bange for, at frøene ikke sidder ordentligt fast, kan man pensle bollerne med æg, inden man trykker dem ned i sesamfrøene.
Skift mælken ud med yoghurt og et lille æg eller to æggeblommer (hvis det er græsk yoghurt, så 2dl og 1/2 dl vand), og tilføj en spsk extra sukker, det giver nogle dejlige bløde morgenboller. Også gode med kardemomme i.
Opskriften kan nemt fordobles, hvis man skal bruge flere brød/boller.




2 thoughts on “Burgerboller og pølsebrød”