- Der er stor forskel på den danske kødsovs og den italienske bolognese. Kødsovsen er udmærket hverdagsmad, hvor man hurtigt kan stege løg og hakket oksekød, presset hvidløg og tomatpure, hælde 2 dåser tomater i og krydre den med salt, peber, oregano og evt. andre krydderurter som fx timian. Nogle kommer revet gulerod i, og nogle steger bacontern sammen med kødet. Et trick til at få det til at smage af mere er at svitse en bouillonterning med, inden man hælder tomaterne på. Det er noget, jeg har lært af min onkel for mange år siden. Men prøv at lave en italiensk ragú alla bolognese, hvis du en dag har tid, der er en verden til forskel:
Ingredienser
500 g hakket oksekød eller kalv og flæsk
Olivenolie til stegning
2 løg
3-4 stængler bladselleri
2-3 gulerødder
2 af de store dåser koncentreret tomatpuré (280g i alt)
2 dl vin (rød eller hvid, begge dele kan bruges)
2,5 dl sødmælk eller fløde 9%
Salt og peber
Fremgangsmåde
Hak løg, gulerødder og selleri meget fint. Steg dem ved middel varme i olivenolien til de er blevet bløde og tilsæt oksekødet. Når oksekødet er blevet brunet over det hele, tilsættes tomatpuréen, som svitses et øjeblik. Hæld vinen på og tilsæt salt, peber og mælk/fløde. Lad det stå og simre I ca. 2 timer. Hold øje med at det ikke koger tørt og brænder på, hæld lidt vand i, hvis det er nødvendigt, og rør i det ind i mellem. Så er den klassiske bolognese klar til at blive serveret med spaghetti.
Hver husmor i den italienske region Bologna (hvor retten kommer fra) har selvfølgelig deres egen opskrift på ragú alla bolognese, nogle kommer hvidløg i og andre bruger friske krydderurter. Det kan man jo heldigvis selv bestemme. Og hvis man ikke har tid til at lave det til hverdag, kan man lave en kæmpe portion i weekenden og fryse det ned i mindre portioner til hverdagene.
Det der ikke bliver spist kan holde sig i køleskabet i ca. 4 dage, og resterne kan bruges til flere forskellige ting. Se mit indlæg om dette her.
Eller brug det til disse to nye resteretter jeg er kommet i tanke om siden:
Bland bologneseresten eller kødsovsresten med 1 dåse tomater, krydr det evt. og kom det i et ildfast fad.Man kan også komme små pølser eller pølseskiver i. Lav en kartoffelmos, gerne opblandet med et par æggeblommer, og fordel det over kødsovsen. Bag det i ovnen til det er gennemvarmt og kartoffelmosen er gylden, ca. ½ time ved 200 grader.
Eller lav en tærtedej, forbag den i 10 min. og kom kødsovsresten i den, sammen med forskellige grøntsager, i tern eller revet, og drys ost over. Sæt den i ovnen ved 200 grader til osten er gylden, ca. 20 min.
One thought on “Kødsauce og bolognese”