Spiselig adventskrans

Da jeg var barn, bagte min mor adventskrans på adventssøndage. Den tradition har jeg ført videre, og jeg har eksperimenteret med fyldet, min mors var altid med marcipanremonce. Jeg kan godt lide at lave en forskellig hver søndag. Og man kan også sagtens bage to ad gangen og fryse en ned til næste søndag. Man kan bruge min opskrift på dej, men hvis man har en rigtig god opskrift på kanelsnegledej, så kan man sagtens bruge den. Det skal være en dej til ca. 16-18 små snegle pr. krans.

adventskrans

Ingredienser til dej – 1 krans

275 g hvedemel

75 g smør

20 g gær

1 dl mælk

1 æg

2 spsk sukker

Enten korn fra  1 vanillestang eller 1 tsk kardemomme

Valgfrit fyld, se længere nede.

Fremgangsmåde

Lun mælken til den er håndvarm, og opløs gæren i den (man kan også undlade at lune mælken, så skal dejen bare hæve længere tid). Smuldr smørret ud i melet, og kom mælkeblandingen i, sammen med resten af ingredienserne (hvis man bruger røremaskine kan man også bare skære smørret i tern og komme det i sammen med melet). Ælt dejen i hånden i ca. 10 min., eller 5 min. i røremaskine med dejkrog. Dejen skal hæve tildækket i 45-60 min., eller til dobbelt størrelse.

Rul dejen ud, det er nemmest på et stykke meldrysset bagepapir, for det er en hjælp, når man skal rulle den sammen. Og så skal man heller ikke flytte for meget på kransen. Drys lidt mel på toppen af dejen, når du ruller den ud til et rektangel på ca. 50 cm i længden og 3 mm tykt. Fordel fyldet på dejen, et stykke fra den yderste lange kant hvor man skal lukke kransen, og rul den sammen på den lange led, ved at folde det første lille stykke, og derefter hive forsigtigt i bagepapiret og lade den trille ned af det, til en lang roulade, med åbningen nedad. Form den til en krans, ved at føje enderne sammen, jeg kommer den ene ende ind i den anden, og klemmer dejen sammen omkring den. Lad den blive på bagepapiret, og hiv den over på en bageplade. Man kan vælge bare at lave den sådan, eller man kan klippe den op, så den ser flettet ud, som en kanelstang. Man klipper skråt ned i dejen, det er vigtigt at klippe helt ned til bunden, med ca. 2-3 cm. mellemrum, og vip stykkerne skiftevis til hver side. Se video længere ned. Hvis “snipperne” stikker for langt ud fra kransen, kan man lige trykke dem ind til kransen, det kom ikke med på videoen.

adventskransefyldadventskranserulningadventskransesammensaetning

adventskransesammenfoejningraa-adventskrans2

Den skal hæve til dobbelt størrelse igen, ca. 45-60 min., under et viskestykke. Inden man kommer den i ovnen, kan man pensle med sammenpisket æg og drysse med enten sukker/perlesukker eller nødde/mandelflager, eller begge dele. Man kan også bare lade den være, eller dekorere den med glasur, når den er færdigbagt og afkølet. Den skal bages ved 225 grader i ca. 17-20 min. Jeg lægger den på et fad, og binder 4 sløjfer om den, det gjorde min mor også. Og hvis de ikke bliver snaskede, kan båndene gemmes til næste søndag. Jeg stiller også fyrfadslys i midten, 1, 2, 3 eller 4, alt efter hvilken søndag I advent det er . Eller gør som min mor, og sæt 4 fyrfadslys i midten, uanset hvilken søndag det er.

Forslag til fyld

Almindelig remonce: 100g sukker og 100g blødt smør, rørt sammen

I den kan man komme:

1-2 spsk stødt kanel

50-100g revet marcipan (det er nemmere at røre marcipanen ud I remoncen hvis man river den først)

Revet skal af 1 appelsin

Korn fra en vanillestang

1 håndful rosiner eller hakkede nødder/mandler

100 g hakket chokolade 

Klumper af blød nougat

Skift sukkeret ud med brun farin

Man kan mixe de ovenstående ingredienser, som man vil, min favorit er remonce med marcipan, kanel og appelsinskal. Men marcipanremonce med nougat og chokolade er også lækkert, nougaten skal bare lægges i klumper på remoncen.

Man kan også gøre, som bagerne gør med en kanelstang, nemlig komme et lag vanillekagecreme under eller over kanelremoncen.

Man kan også lave en remonce af lige dele æblemos og marcipan.

Endelig kan man, hvis det skal være hurtigt og nemt, bare smøre et godt lag Nutella på dejen, inden man ruller den sammen. Så skal man ikke klippe den op. Det smelter nemlig meget nemt ud. Mine børn elsker denne variant.

Tip: skift halvdelen af sukkeret i remoncen ud med brun farin, det giver en slags karamelsmag.

Find selv på mere spændende fyld.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 thoughts on “Spiselig adventskrans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *