Omelet, æggewrap eller æggekage er alle gode og nemme retter, som man også kan bruge middagsrester til, og det er noget vi tit laver til frokost i weekenden, og får dermed brugt en del af resterne fra ugen, eller grøntsagerne i køleskabsskuffen. Og så får vi samtidigt en masse gode proteiner og mineraler fra æggene. Det er også godt til morgenmad. Her kommer grundopskrifter, og tips til hvordan man integrerer resterne:
Æggewrap
1 stort eller 2 små æg piskes sammen med 2 spsk vand og lidt salt og peber. Tænd for en pande med slip-letbelægning på middelvarme, og giv den en sjat olie eller lidt smør. Hæld æggemassen på og lad den stivne. Lad wrappen glide af panden og ned på en tallerken. Her kan den , ligesom en tortilla eller pandekage, fyldes med middagsrester og/eller sprøde grøntsager og rulles sammen.
Omelet
2-3 æg piskes sammen med salt, peber og 1 spsk mælk pr. æg. Tænd for en pande med slip-letbelægning på middelvarme, og giv den en sjat olie eller lidt smør. Hæld æggemassen på og lad den stivne. Hvis man ikke kan få den til at stivne, inden den får for meget i bunden, kan man lægge et låg på. Dampen der opstår under låget, får den til at stivne i overfladen.
Her kan man enten stege sine rester eller noget løg fx, inden man hælder æggemassen på, eller man kan piske rester i små stykker eller krydderurter med i æggemassen. Man kan også lægge rester eller fx tomater eller pinjekerner i overfladen, inden den stivner. Den klassiske måde at servere den på er, at lade den glide halvt af panden og derefter vippe panden, så omeletten folder ind over sig selv i en halvcirkel.
Æggekage
Det jeg kalder æggekage, er i virkeligheden en stor tyk omelet, men man kan også komme 1 dl mel og en ekstra dl mælk i nedenstående æggemasse, og tilberede den i ovnen ved 180 grader i et ildfast fad, der er beklædt med bagepapir. I den masse kan man selvfølgelig også komme rester i.
Men her er min æggekage: Pisk 5-6 æg med 1 dl mælk, salt og peber. Tænd for en pande med slip-letbelægning på meget lav varme, og giv den en sjat olie eller lidt smør. Hæld æggemassen på og lad den stivne. Hvis man ikke kan få den til at stivne, inden den får for meget i bunden, kan man lægge et låg på. Dampen der opstår under låget, får den til at stivne i overfladen, eller man kan sætte panden i ovnen, hvis den kan tåle det. Man kan, som med omeletten, stege sine rester eller noget løg fx, inden man hælder æggemassen på, eller man kan piske rester i små stykker eller krydderurter med i æggemassen. Man kan også lægge resterne i overfladen, inden den stivner. Da jeg var barn blev stykker af sådan en æggekage altid serveret med rugbrød, tomater og purløg til.
Tip: Alle rester kan bruges: rå og tilberedte grøntsager, tilberedte kartofler og kød/fisk samt pålæg, alt sammen i mindre stykker, er gode til det hele, og kødsovs, gryderet og frikadeller kan kommes i wrappen.
God appetit!