Tærte

En tærte er en god måde at få brugt sine rester på. Man kan fylde den med rester fra middagen i går, eller resten af grøntsagerne fra skuffen i køleskabet, alt kan bruges, også hvis man kun har løg og tomater. Og så smager det bare godt. Her kommer en grundopskrift på tærtedej og æggemasse, så er det bare med at tilføje sit yndlingsfyld eller rester. Man kan selvfølgelig også købe en færdig tærtedej, hvis man ikke har tid til at lave den selv.

Ingredienser

200g mel (hvedemel eller en blanding af hvede og noget grovere)

125 g smør i små terninger

Lidt salt

1-2 spsk vand

Ca. 300 g fyld (fx. rå grøntsager, tilberedte grønsager eller kartofler fra en middag, stegt bacon, kylling, laks eller andre middagsrester eller pålæg, fx skinke. Grønt fra dåse kan også bruges)

4-5 æg, alt efter størrelsen

2 dl mælk eller fløde

Evt. 2-3 skefulde surmælksprodukt eller hytteost, hvis man alligevel har det stående

Salt og peber

Evt. ost, revet eller i tern og evt. krydderurter, tørrede eller friske

Fremgangsmåde

Smuldr smørret i melet og tilsæt salt. Saml dejen med vandet, ælt den endelig ikke, den skal bare lige samles. Ellers bliver dejen gummiagtig, og ikke sprød når den bliver bagt. Rul den ud i mel til en størrelse, der passer til din tærteform, husk den skal nå op over kanterne. Hvis du har en tærteform med løs bund, så rul dejen ud på bundpladen og fold kanterne ind over den, så er det bare at løfte ned i formen og folde kanterne op ad siderne. Hvis ikke du har en form med løs bund, kan du rulle dejen om kagerullen, og rulle den ud igen over formen og trykke den forsigtigt på plads. Lad evt. overskudsdej hænge ud over kanten, og rul henover den med kagerullen, så får du en pæn og lige kant. Sæt den på køl en halv time. Tag den herefter ud igen, og prik bunden med en gaffel. Forbag den i ovnen i 10 min. ved 200 grader. Skær imens fyldet i små stykker, eller riv den hvis det er rå rodfrugter. Når bunden er forbagt, fordeles fyldet på bunden. Pisk æg, mælk, salt, peber og evt. surmælksprodukt og krydderurter sammen, og hæld det ud over fyldet. Osten kan enten kommes i bunden med fyldet som tern, eller kommes revet i æggemassen eller på toppen af æggemasse og fyld. Tærten bages i  ca. 20 min ved 200 grader, æggemassen skal have sat sig og være gylden på toppen.

Tip: Hvis det skal gå hurtigt, så brug en stor tortillawrap som bund, især hvis man alligevel har sådan én til overs. Man skal bare vide, at bunden bliver blød og ikke sprød.

smørmelkrummertærtedejtærtekanttærteprikbund med fyldmadtærte

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

One thought on “Tærte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *