Bær

Der er masser af bær i haverne og skovene lige nu. Jordbærsæsonen er ganske vist slut, og efterfølgende var der hindbær, kirsebær og stikkelsbær. Der har lige været blåbær, solbær, ribs, og nu er det brombær, der kan findes i naturen. Men hvad skal man bruge alle disse bær til, så de ikke går til spilde? Hvis man har rigtig mange, så frys dem ned. Bare ned i en frysepose og direkte i fryseren, hvis det er kirsebær, er det en god idé at tage stenene ud først. Husk at gemme dem til en hjemmelavet kirsebærsauce til jul. Portioner af 300 g synes jeg er godt, så passer det til rigtig mange opskrifter, og man kan jo altid tage to poser op til en stor portion. Husk at skrive på poserne hvad der er i, og hvornår de er frosset ned. Ellers synes jeg, der er rigtigt meget at bruge bær til. Her får du opskriften på min yndlingstærte, hvor alle bær kan bruges, enten blandede eller 1 slags, samt tips til et hav af andre ting, man kan bruge bær til. Også selvom de er blevet smattede.

kirsebær  brombaeraebletaerte

Ingredienser til bærtærte

Dej:

125 g smør

250 g mel

125 g sukker

1 æg

Fyld:

100 g marcipan

50 g makroner

400 g bær

Fremgangsmåde

Smuldr smørret i melet, tilsæt sukkeret og saml dejen med ægget. Lad dejen hvile koldt ca. ½-1 time. Rul 2/3 af dejen ud på et meldrysset bord, og læg den i en rund tærteform. Skær kanten til. (Hvis man bruger en aflang tærteform på ca. 30×10 cm, skal man kun lave halv portion.)

Riv marcipanen groft ned i tærtebunden og fordel det jævnt. Knus makronerne over og fordel bærrene på tærten. Tril resten af dejen til tynde pølser og læg dem som et gitter over tærten (hvis man ikke er fingernem, behøver man ikke at gøre dette, man kan enten udelade det helt eller rulle dejen ud og skære den i strimler eller udstikke dejen I cirkler, stjerner eller andre former og lægge dem over tærten – eller simpelthen rive resten af dejklumpen groft hen over tærten som en slags crumble). Tips til hvordan man nemt får dejen op I formen og får skåret kanten af her.

Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter.

Serveres med creme fraiche, flødeskum eller vanilleis.

Tip: Hvis man ikke bruger den resterende dej til gitter, kan man fryse det ned til næste gang, man laver tærte. Eller man kan udstikke cirkler med et glas eller en anden udstiksform og pensle dem med æg og drysse med fx kanelsukker eller hakkede nødder og sukker og bage dem som småkager i ovnen, ca.8- 10 min.

Alle frugter er gode i denne tærte. Prøv også med blommer, ferskner, pærer og æble med kanel drysset over.tærte

Andre ting man kan bruge bær til

saftkogning saftsining (2) saftevand  

Man kan også lave den nemmeste tærte, jeg kender, nemlig en clafoutis. Man kommer bær i et smurt tærtefad og hælder denne dej over: Pisk 3 æg med 125 g sukker. Pisk 100g hvedemel i, samt 1½ dl mælk og 1½ dl piskefløde. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 40 min. Man kan med fordel komme vanille i dejen, eller drysse tærten med hakkede nødder eller mandler.

clafoutis

Lav en dejlig varm bærsauce til fx is, ved at koge bær op med en lille smule vand og et par skefulde sukker og evt. en stang vanille.

Kom bær i en mazarinmasse og bag det som små kager i en muffinform. Opskrift på mazarinmasse her.

frugtmazarin

Eller kom et par håndfulde bær i denne kage her.

Få flere tips til bla. marmalade, saftevand, lagkage, smoothies mm. i jordbær-indlægget fra juni måned her. Bare udskift jordbær med et hvilket som helst andet bær. Det eneste man skal være opmærksom på, er sukkermængden. Nogle bær er søde, mens andre er sure og kræver derfor en forskellig sukkermængde. Man må smage sig til det, når saften/marmeladen er kogt op, her kan man nå at tilføje mere sukker, så start forsigtigt.

Tip: Saftevand kan endda laves af umodne vindruer, der ikke kan nå at modne i efterårsvejret, det prøvede jeg sidste år, da min mor havde en masse vindruer, der var ved at gå til i efteråret, uden at de var nået at blive modne. Vindruesaftevand smager glimrende.

vindruer

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

3 thoughts on “Bær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *