Jordbær


Jeg elsker jordbær, især når de danske kommer i sæson. Og det er de lige nu. Her hjemme er vi vilde med bare at spise dem med fløde og mælk på, men der findes jo et hav af andre muligheder for at bruge jordbærrene. Hvis man har  for mange, er her nogle forslag til, hvad man kan bruge dem til. Måske har man et jordbærbed, der giver rigtig mange jordbær, eller man har købt flere, end man skulle bruge. Det kan også være, at man har nogle liggende, der er blevet bløde, de kan altså også stadig bruges.

Næst efter at spise dem med fløde og mælk, er min yndlingsjordbæropskrift den klassiske jordbærkage. Den har jeg bagt mange gange, også i størrelse af en hel bradepande til runde fødselsdage og barnedåb hos familie og venner.

jordbærkage   storjordbærkageIngredienser til en stor tærteform

Mørdej:

150 g smør

250 g mel

125 g sukker eller flormelis

1 æg

Mazarinmasse:

150 g marcipan

150 g sukker

100 g smør

2 æg

50 g mel

Vanillecreme: (man kan også bruge et brev af den slags kagecremepulver, der bare røres op med mælk. Tilsæt korn fra ½ vanillestang)

4 æggeblommer (eller 2 små æg)

1 spsk maizena majsstivelse (dette er ikke nødvendigt hvis der er æg nok i, men her bruger jeg det for at være sikker på at cremen bliver stiv nok)

2½ spsk sukker

1 stang vanille

2½ dl mælk (gerne sød eller let)

Derudover:

2½ dl piskefløde, pisket til skum

75 g mørk chokolade

1 bakke jordbær (man kan også bruge andre bær)

Fremgangsmåde

Mørdej: Smuldr smørret i melet og tilsæt sukkeret. Saml dejen med ægget. Pas på ikke at arbejde for meget med dejen. Eller kom smør, mel og sukker i røremaskinen med blandedelen på, og kør til det er smuldret. Saml dejen i hånden med ægget, for ikke at arbejde for meget med dejen.  Læg den i køleskabet i ca. ½ time. Mazarinmasse: kom alle ingredienserne i røremaskinen og kør til det er en jævn masse, alternativt kan man bruge en skål og en håndmixer. Rul mørdejen ud og beklæd formen med den, alternativt kan man bare trykke dejen ud i formen, hvis den er for blød. Den skal også dække siderne. (Det er en stor portion mørdej, så frys det overskydende ned, eller stik småkager ud af det, drys evt. med kanelsukker og bag dem i ca. 10 min.) Hæld mazarinmassen i og bag den ved 200 grader i  ca. 25 min. Bunden skal stå og køle helt af.

Vanillecreme: Pisk æggeblommer, sukker, kornene fra vanillen og maizena sammen. Kog mælken op sammen med den tomme vanillestang, hæld den over i æggemassen (vent 5 min., hvis du bruger hele æg) og kom det hele tilbage i gryden, og kog den forsigtigt op, under omrøring, ved svag varme, til det tykner. Pas på det ikke bliver til røræg, især hvis du har brugt hele æg. Husk at fiske vanillestangen op igen. Cremen skal køle helt af i køleskabet, inden den vendes forsigtigt med flødeskummet.

Knæk chokoladen i mindre stykker, og kom det i en stor skål. Sæt skålen over en kasserolle med kogende vand i og sluk for kogepladen. Pas på der ikke kommer vand eller damp i chokoladen. Lad chokoladen smelte, men tag skålen væk fra gryden før alle klumperne er helt smeltede. Rør de sidste klumper ud i resten af den smeltede chokolade. Denne form for temperering plejer at virke for mig, det er en lidt doven metode, som jeg selv har fundet på. Smør det ud på mazarinbunden og lad det stivne inden cremen kommes på.  Jordbærrene skylles, nippes og halveres, hvis de er store, og fordeles over cremen. Det er en stor portion crème, så det kan godt være, der er lidt for meget. Spis resten på blandet frugt som abemad, eller lav en trifli med lag af crème, frugt og makroner eller rester af en anden kage, måske.

Denne opskrift kan også laves til små jordbærkager i en muffinsform, så er bagetiden et kvarter, og der bliver 8-10 stk.

Til en bradepande er det lidt mere kompliceret. Mørdejen ganger jeg med 1,5. Mazarinmassen ganger jeg med 2,5. Cremen og fløden ganger jeg med 2. Jeg bruger 200g chokolade og 3 bakker jordbær. OBS! Den bliver meget tung, og cremen kan skride med bærrene på, hvis man ikke er forsigtig, når man løfter den. Bagetiden er ca. 35 min.

Man kan også lave kagen uden mørdejen, men mørdejen gør den bare meget mere stabil. Hvis man kun laver mazarinmasse, skal der mere mel i, for at gøre den mere stabil.

Flere forslag til at få brugt sine jordbær

Frys jordbærrene ned til en anden gang, gerne i portioner.

Dette fik min mor engang på Sicilien og kom hjem, og serverede det for os andre. Skyl og nip jordbær, drys dem med sukker og pres saften fra en appelsin udover. Lad dem stå og trække en halv times tid. Det smager rigtig godt til vanilleis.

Lagkage med ovenstående crème (med eller uden flødeskum) og skiver af jordbær.

Prøv at komme jordbær i din salat.

Jordbærmad på rugbrød er også godt.

Jordbærmarmelade: Kom lige dele sukker og jordbær ( i gram) i en gryde og mos jordbærrene lidt. Kog op og lad det koge i 10-15 min. Tilsæt evt. geleringsmiddel. Smager godt med 1 stang vanille i, og også med andre bær. Hældes på rengjorte og skoldede marmeladeglas.

Kom jordbær i koldskålen enten hele eller blendede ud i koldskålen. Er også godt med hindbær.

Jordbæris: Mos jordbærrene med lidt sukker, og kom det i ismassen til din flødeis, opskrift her.

Frys små jordbær ned i isterningebakker med vand i, det giver nogle anderledes isterninger til fx sommerfesten. Andre bær kan selvfølgelig også bruges.

Jordbærsaftevand: Skær 1 kg jordbær i mindre stykker og kog dem op med 650 g sukker og 5-6 dl vand. Lad det koge i 15-20 min. Sigt og opbevar det som beskrevet under hyldeblomstsaft. De bær man har sigtet fra, kan moses og bruges som topping på fx is eller yoghurt. Jordbærsaften skal selvfølgelig blandes op med vand inden den drikkes, men det er også lækkert at blande ½-1 dl op med en flaske rosévin og hælde det over nogle frugter og bær, der har trukket i en eller anden spiritus, fx cognac. Top evt. med danskvand eller isterninger.

Rødgrød, eller bare jordbærgrød: 500 g bær, 100 g sukker og et par dl vand koges op i 5 min. og jævnes med lidt maizena der er blandet op i lidt vand. Kog evt. lidt vanille med. Spises kold med fløde eller flødeskum på.

Hvis jordbærrene er blevet bløde rundt omkring, og det er ved at være sidste udkald for dem, kan man blende dem med lidt flormelis til en coulis. Den kan  fx spises på is eller pandekager, evt. opvarmet.

De bløde jordbær kan også bruges i en smoothie, bare kom dem i blenderen med en overmoden banan, gerne en der er blevet helt brun, som ellers ville være blevet smidt ud. Kom lidt juice af en slags i ( jeg foretrækker appelsin, men andet kan også bruges) og blend til en helt glat smoothie. Her kan også bruges andre bær og frugter, der er blevet kedelige og bløde.

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

4 thoughts on “Jordbær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *