Æbler

Selvom vejret ikke viser det, så er vi i midten af september, og æblerne begynder at modne på træerne. Så her kommer en masse opskrifter og tips til at få brugt alle disse mange æbler, også dem der falder ned, og dem der når at ligge i frugtskålen og blive rynkede. Disse kan bruges til de ting, hvor de skal rives/skæres i småstykker og varmes op, så de alligevel bliver udkogt til ukendelighed. Man skal selvfølgelig skære pletterne af nedfaldsæblerne først.

Æblemos

1 kg æbler (ca. 10 stk.)

1 dl vand

Ca. 2 spsk sukker, alt efter hvor syrlige æblerne er. Man behøver ikke sukker, hvis æblerne er søde.

Evt. en vanillestang eller en kanelstang.

Fremgangsmåde

Skræl æblerne og fjern kærnehuset. Skær dem i små stykker og kom dem i en gryde sammen med vand og sukker, samt evt. kanelstang eller flækket vanillestang. Kog det hele til mos, det tager ca. en halv time. Rør i det undervejs. Bagefter kan det blendes, hvis man vil have en glat mos uden klumper. Det kan holde sig i op til 2 uger i en ren tætsluttende beholder i køleskabet, men kan også fryses ned. Man kan også tilsætte Atamon, og komme æblemosen på rengjorte og skoldede syltetøjsglas.

Hvis man ikke gider at skrælle æblerne, kan man lade være, og presse mosen gennem en sigte bagefter.

aeblestykker-i-gryde aeblemos

Tip til brug af æblemos

Æblemos kan bruges til mange ting. Her i huset bliver det mest brugt til gammeldags æblekage, for det er min datters yndlingsdessert. Her lægger jeg æblemosen i lag, skiftevis med knuste makroner, ca. 100 g ialt, og topper med 2 dl pisket fløde. Hvis man ikke har makroner, kan man riste rasp i smør og blande det med sukker, man kan evt. blande  hakkede nødder eller mandler her i. Resterne af æblekagen dækkes over og kommes på køl. Den kan sagtens spises næste dag.

aeblekage-ingr aeblekage

En anden variant af æblekagen er bondepige med slør, hvor makronerne skiftes ud med sukkerristede rugbrødskrummer.

Æbletrifli, hvor man lægger lyse kagerester eller ladyfingers i lag med æblemos og flødecreme eller -skum. Man kan væde kagen med likør eller portvin.

Æblemos kan også bruges som fyld i lagkage sammen med crème eller flødeskum, eller blandet op med flødeskum.

Kom det på morgengrøden/yoghurten

Brug det som fyld i pandekager

Kom æblemos i remoncen til kanelsnegle

Kom æblemos i bolledejen

Prøv at komme æblemos i marinaden til din kylling eller svinekød, det smager godt og mørner kødet. Hvis man vil bruge det til kød anbefaler jeg en usødet mos uden vanille.

Æbletærte

Brug denne opskrift på tærte, men udskift bærrene med tynde æblebåde og drys dem med kanel. Man kan også lave dem i en miniversion, hvor man ruller dejen ud og stikker cirkler ud med en lille skål. Kom cirklerne forsigtigt ned i en muffinform, man kan bruge bunden af et glas til at presse det helt ned i bunden. Pres dejen godt op af siderne. Fordel marcipan og makroner i tærterne, og kom stykker af æble, der er drysset med kanel, ned i dem, og brug resten af dejen til at rulle ud og lave strimler af, kom dem på kryds henover tærterne, og sørg for, at de sidder fast på kanten af bunden. Man kan også lave en halv gang extra dej, og rulle den og resten af dejen ud til et helt dækkene låg, luk det tæt sammen med bunden, og skær et kryds i toppen. Hvis man vil have dem flotte og blanke, kan man pensle dem med æg og evt. drysse med kanelsukker. De skal have samme bagetid som den store tærte.

Tip: Man kan udelade marcipan og makroner og komme dobbelt så mange æblestykker i, der er vendt i kanelsukker tilsat lidt majsstivelse.

aebletaerter

Æblecrumble

4 æbler

1/2 dl kanelsukker (blanding af sukker og kanel)

Evt. rosiner

85 g smør i tern

1½ dl hvedemel, udskift evt. den ½ dl med havregryn

6 spsk sukker, evt. med korn fra en vanillestang i

Evt. hakkede nødder/mandler eller revet marcipan

Fremgangsmåde

Æblerne skrælles evt., kærnehuset fjernes, og æblerne skæres i tynde skiver. Læg dem i et smurt ildfast fad, eller en tærteform, evt. sammen med rosiner.. Drys dem med kanelsukker. Smuldr smørret ud i melet, og bland sukkeret i. Her kan man komme havregryn, hakkede nødder eller revet marcipan i. Fordel den smuldrede dej over æblerne og bag den i ovnen i ca. 40 min. ved 175 grader. Det smager godt med vanilleis eller crème fraiche til.

Tip: min søster laver en nem version, hvor hun bare river æblerne.

Tørrede æbleringe

Stik kærnehusene ud med en udstikker, eller halver æblerne og fjern kærnehuset. Skær dem i tynde skiver og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. Tør dem i ca. 1 time ved 100 grader, men husk at ovne er forskellige, så tjek at de ikke bliver for mørke, eller at de er blevet helt tørre. Man kan drysse dem med kanel eller kardemomme inden man tørrer dem. Hvis man har en brændeovn, eller et meget varmt fyrrum, kan man i stedet for at komme dem i ovnen, hænge æbleringene på en snor og hænge dem  op over brændeovnen/fyret og lade dem hænge til de er helt tørre. Opbevares i lufttæt beholder. Det er en lækker lille snack, også til madpakken eller på morgengrøden eller yoghurten.

Flere tips/opskrifter med æble

Man kan selvfølgelig lave æblemost af alle sine æbler, hvis man har, eller kender en der har, en frugtpresser. Og det kan fryses ned og tøes op efterhånden som man drikker det. Men prøv også at braisere svinekød i æblemost sammen med timian, eller bruge det i marinade til kylling eller svinekød. Æblemost er også godt som væsken i kylling- eller boller i karry.

Man kan også lave boller i karry som man plejer, men så rive et æble og stege det med, når man steger løget.

Man kan også bruge revet æble i en karrysuppe: Steg et hakket løg, et revet æble og en skefuld karry i olie eller smør i en gryde, hæld 1 liter hønsebouillon over, og rund af med en sjat fløde eller kokosmælk. Smag til med salt. Kog evt. nogle ris med som fyld, eller kom stykker af kylling i, hvis du har noget til rest. Man kan evt. koge en lille kylling og bruge fonden og kødet her fra.

Æblekaramel kalder jeg det, når jeg koger 1 dl sukker op med ½ dl vand i en lille gryde, og kommer små tern af 1-2 skrællede æbler og koger det ind under omrøring, til al væsken er væk, og sukkeret er karamelliseret. Smelt en lille klat smør i. Det kan krydres med vanille fx, og bruges til is, yoghurt, lagkage, pandekager, grød, fyld i tærte mm.

Kom tern af æble samt 1 tsk kanel og 1 tsk kardemomme eller ingefær i dejen til denne kage, uden kakaoen,eller tryk æblebåde ned i toppen af kagen. Man kan også komme rosiner i.

Kom 1-2 dl æblemos eller æblekaramel samt 1 tsk kanel i ismassen til hjemmelavet flødeis.

aebleis

Og sidst, men ikke mindst, kan man jo lave stegte æbler til den klassiske æbleflæsk. Steg både af æbler og løg i smør eller restefedtet fra flæsket, til de er møre, og server dem til stegt flæsk. Husk salt og peber.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

3 thoughts on “Æbler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *