Tomater

Jeg elsker tomater, især når det er sæson i Danmark, hvor tomaterne er søde og smager af rigtig meget. Det bedste er, når man kan gå ud og plukke dem direkte i sin egen have.  Mine yndlingsretter med tomat er faktisk meget simple, en italiensk Caprese eller en græsk inspireret salat, men nogle gange har man så stor en tomathøst, at man ikke kan nå at bruge dem alle, inden de begynder at blive bløde og rynkede. Det er der råd for, man kan sylte, tørre og henkoge dem, og dermed også forlænge sæsonen og få den gode, søde  smag af modne tomater til vinter. Her kommer både opskrifter på dette, samt inspiration til flere ting man kan bruge friske tomater til.

tomater på stilk

Tørrede tomater

tomar   tørrede tomater

Cherrytomater skæres i halve, større tomater i kvarte. Læg dem på en bageplade med bagepapir, med skærefladen opad. Drys med salt, lidt peber og evt. krydderurter. Timian passer rigtigt godt til tomater. Kom dem i ovnen ved 100 grader i ca. 2-2½ time. Hvis man vil have dem semidried skal man tage dem ud før, jeg anbefaler at man tjekker dem fra de har fået 1½ time, og indtil de er så tørre, som man vil have  dem. De kommes på rengjorte, skoldede glas og overhældes med olivenolie (eller en anden olie). På køl kan dette holde sig i nogle uger, hvis man vil gøre dem langtidsholdbare kan man henkoge i olivenolien, som beskrevet under henkogte tomater.

Tip: brug de tørrede tomater i dejen til et madbrød. Brug evt. denne dej her, og bag den som et stort fladt brød i ca. 30-40 min. Eller kom dem på pasta, og riv masser af parmesan over.

Henkogte tomater

tomat i glas   tomatglas i ovn   færdige tomatglas

Små tomater halveres, større skæres i kvarte, og kommes i et sylteglas, der kan tale høj varme. Tomaterne kan flåes først, hvis man ønsker det, ved at skære et kryds i skindet og skolde dem i kogende vand i et minut. Herefter kan man flå skindet af med snipperne i krydset. Så kan man henkoge dem, men jeg gør det, at jeg kommer krydderurter, salt, peber, hvidløgsfed eller løgstykker mm. ned i glasset til tomaterne og hælder en stor sjat olivenolie med ned i også.

Henkogning: Der er flere måder at gøre det på, jeg gør det i ovnen. Sæt glassene med tomater ind i ovnen på 100 grader, hvis du har en ovn der varmer meget, 110-120 grader hvis du har en ovn, der ikke varmer så meget. Glassene skal ikke være 100% lukkede. Hvis det er glas med patentlukning, så lad være med at trykke bøjlen ned, hvis det er skruelåg, så luk dem helt og luk dem derefter lidt op igen. Det er for ikke at skabe for stort tryk i glassene. Her skal de stå, til tomaterne er gennemkogte, de smider meget vand og klasker sammen, og væsken bobler. Det tager ca. 2 timer, men hold øje. Luk dem helt, straks når de er færdige. De kan holde hele vinteren. De tørrede tomater skal muligvis have kortere tid end de rå, de er færdige, når de ligesom svulmer lidt op og lægger sig i overfladen af olien.

Fyld gerne ovnen helt op når du henkoger, evt. også med andre grøntsager. Det kræver jo en del elektricitet at have den kørende i timevis, så det kan bedst betale sig hvis man fylder den op. Man kan også henkoge i en stor gryde med kogende vand. Så sænker man de tætlukkede glas ned i gryden, sørger for at vandet dækker helt og lægger låg på.

Tip: Hvis man har lavet dem med urter, løg mm. kan man lave sig en instant tomatsovs til sin pasta, hvis det en dag skal gå hurtigt. Man skal sådan set bare blende indholdet i glasset og evt. varme det op.

Eddikesyltede tomater

Skær tomater i skiver, og kom dem i et rengjort, skoldet syltetøjsglas. Kog en syltelage af lige dele eddike og vand, en halv del sukker, samt salt og peber. (Fx 1 dl vand, 1 dl eddike og ½ dl sukker). Når det koger, hældes lagen over tomaterne, glassene skal fyldes helt op til randen, og lukkes helt tæt med det samme.

Tip: Alle disse former for tomater er gode at komme i sandwich og salater, de kan bruges til tapas og som tilbehør til aftensmaden. Olien fra glassene kan også bruges, fx til dressing på salat.

Salater mm. med friske tomater

Caprese: Skiver af tomater og mozzarella lægges i et fad sammen med løgringe. Frisk basilikum kommes på og det hele dryppes med balsamico og olivenolie. Nogle gange lægger jeg det hele på en bund af rucola. Man kan også komme denne salat i ovnen og lade osten smelte lidt.

Græsk inspireret salat: Tomater, agurk og løg skæres i tern på ca. 1½ cm. De blandes med tern af feta og evt. oliven. Overhældes med en dressing af mest olivenolie, lidt hvidvinseddike, et fed presset hvidløg, salt, peber og enten oregano eller bredbladet persille samt salt og peber.

Bruschetta: opskrift her.

Kom tomaterne på en pizza, også hvis de er blevet rynkede. Opskrift her.

Kom friske cherrytomater i tomatsovsen lige inden serveringen, det er lækkert. Opskrift på tomatsovs her. Her kan de rynkede tomater også bruges.

Steg tomater på panden sammen med løg og evt. hvidløg og krydderurter, samt salt og peber. Det er lækkert tilbehør til kød, pasta mm. Og her kan rynkede tomater også bruges.

Info: Grøntsager og frugter der er rynkede, er ikke blevet dårlige. De har bare tabt væske, og kan stadig spises, men konsistensen er ikke så lækker, så brug dem i retter hvor de varmes op, og konsistensen alligevel “ødelægges”.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

One thought on “Tomater

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *