Pizza er den ultimative restemad. Man kan næsten komme hvad som helst på, og så tilføjer man bare ost, og så er det bare lækkert. Min opskrift på pizza har jeg udviklet sammen med min søn, der er verdens største pizzaelsker. Han kan faktisk lave den helt alene. Der er kun én regel omkring fyldet, og det er ikke at komme for meget på, så pizzaen bliver for tung og våd. Opskriften giver 2 pizzaer.
Dej
3 dl vand
25 g gær
1 tsk. salt
450-500 g hvedemel, gerne italiensk tipo 00
Fremgangsmåde
Kom gæren i vandet og rør til det er opløst. Tilføj salt. Ælt derefter melet i, enten på røremaskine med dejkrogen, eller med dejkroge på elmixeren. Eller bare rør det sammen med en ske og ælt det med hænderne efterfølgende. Dejen skal være lidt klistret. Lad den hæve med et viskestykke over, en halv til en hel time alt efter hvor lang tid du har. Derefter rulles dejen ud til to pizzabunde på et stykke bagepapir med en kagerulle, til en cirkel, der passer på din bageplade. Mine bageplader er meget aflange, derfor bliver vores pizzaer ovale. Hvis kagerullen hænger fast, drysses dejen med mel. Derefter er det nemt at lægge bagepapiret med pizzaen på en bageplade.
Tomatsovs
1 lille dåse tomatpure (70 g)
Ca. 2 spsk olie
Ca. 2 spsk ketchup
1 presset/finthakket/fint revet fed hvidløg
½ tsk salt
lidt peber
1 tsk oregano
Fremgangsmåde
Det hele røres bare sammen i en skål med en ske, det gør ikke noget, at det skiller. Tomatsovsen smøres på pizzaerne med en bagepensel, smørekniv eller bagsiden af en ske.
Herefter kommer man det fyld på man har. Vi starter altid med revet ost, og det kan godt være en rest af den skæreost, man har i køleskabet, som man river på den grove side af rivejernet.
Forslag til fyld
Pålæg som fx skinke og pølse eller bacon, der har “sidste anvendelsesdag” samme dag. Efter anvendelsesdatoen skal man ikke spise kødpålæg, men hvis der står “mindst holdbar til” eller “bedst før”, kan man godt bruge det efter datoen, hvis det ser fint ud og lugter fint.
Kødrester fra de sidste dages middage, skåret i mindre stykker. Denne type rester holder sig cirka 4-5 dage i køleskabet.
Tun og rejer.
Pølser der er blevet tilovers, skåret i skiver.
Peberfrugter, tomater eller andre grøntsager der er blevet lidt rynkede.
Løg, hakkede eller i ringe.
Løse majs der er blevet tilovers.
Den sidste rest pesto i et glas kan også bruges, det lægges i små klatter rundt omkring på pizzaen.
Her hjemme slutter vi altid pizzaen af med at lægge skiver af frisk mozzarella på og drysse med oregano. Pizzaerne skal bages i ca. 15 min. ved 225 grader varmluft.. Men ovne er forskellige så tjek efter 10 min. eller giv den lidt længere, hvis osten ikke er gylden endnu.
Hvis du har pizzafunktion (undervarme) er det en fordel, for så bliver bunden sprød, men så er man nødt til at bage dem en ad gangen, da det kun den nederste, der får undervarmen. Jeg har med nogen succes bagt dem begge to på varmluft med undervarme ved at bytte rundt på pizzaerne halvvejs gennem bagetiden.
Bagesten og grill
Hvis man har en bagesten, kan man også bruge den, den skal lægges i vand en halv time inden den kommer i ovnen og er klar, når overfladen er tør, til at lægge pizzaen på. Her kan man godt lægge bagepapiret med pizzaen på direkte på stenen. Det samme er virkeligt lækkert at gøre i en grill, man lægger bare bagestenen på grillen, når den er våd, og den er klar når overfladen er tør. Så kommer man pizzaen på og lukker låget på grillen, så fungerer det som en ovn. Her vil jeg ikke anbefale at bruge bagepapir, for det kan brænde i grillen. Her må man enten rulle pizzaen ud på et meldrysset bord og overføre pizzaen til stenen med en bagespade eller noget der ligner. Vi har en metalplade der hørte med til pizzastenen, som man laver pizzaen på og sætter direkte på stenen i grillen.
Brug fantasien og resterne, og lav en lækker pizza.
8 thoughts on “Pizza”