Tørt brød

Der er mange ting, man kan bruge gammelt brød til. Det må bare ikke være så gammelt, at der er mug på, så bliver man nødt til at smide det ud. Men inden da, kan det være blevet så tørt, så ingen vil spise det. Der er især tre ting, jeg plejer at bruge det til: rasp, croutoner og bruschetta.

tørt brød

Hjemmelavet rasp

Til rasp kan man bruge al slags brød, der ikke er mange kerner i. Franskbrød, boller, ja, sågar pølsebrød. Man skærer brødet i skiver eller mindre stykker og tørrer dem i ovnen ved 100 grader, indtil det er tørt hele vejen igennem, prøv at knække en skive for at teste det. Det kan godt tage lang tid, det kommer an på, hvor tykke skiverne er, og hvor tørt brødet er. Derefter blender man det i en foodprocessor eller minihakker, til det har den finhedsgrad, man vil have. Hvis man ikke har en maskine til det, kan man komme brødet i en stor lukket pose og give det nogle tæsk med en kagerulle eller lign. Raspen opbevares i en kagedåse, hvor det kan holde i månedsvis. Hvis man kun en gang i mellem har en enkelt skive tørt brød, og ikke vil tænde ovnen for en skive, så kan man have en pose i fryseren, som man samler det i, og når der så er samlet nok, kan man tage dem op og lave rasp af dem. Jeg køber faktisk aldrig rasp mere, efter jeg begyndte at gøre dette. Rasp kan bla. bruges til panering og i fars.

Croutoner

Til croutoner kan alle slags brød bruges, også rugbrød. De kan bruges i salater og suppe eller bare som snacks. Man skærer brødet i terninger, man kan skære skorperne af først, hvis man vil, og kommer brødterningerne i en skål. De dryppes med olie eller smeltet smør og vendes rundt, til der er lidt olie på alle terningerne. Det smager godt at blande lidt hvidvinseddike i olien. Så drysses de med salt og tørrede krydderurter, jeg bruger selv oregano, men alle urter kan bruges. De bredes ud i ét lag på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min., alt efter hvor store terninger man har skåret. Croutonerne opbevares i en kagedåse, hvor de kan holde sig i et par uger.

Bruschetta

Jeg elsker denne italienske forret/snack. Den findes i et hav af varianter, men jeg kan bedst lide den med tomater og hvidløg. Man rister en skive hvedebrød, det må godt være fuldkorn eller med kerner i. Så skærer man et fed hvidløg over og gnider brødet på den ene side med skærefladen af hvidløget. Skær en tomat i tern og kom det på hvidløgssiden af brødet, dryp olivenolie over og krydr med salt, peber og frisk basilikum eller andre krydderurter. Man kan også give den lidt balsamicoeddike eller hakket løg.

Forslag til andre ting med tørt brød

  • Brødchips – Al slags brød i papirstynde skiver med olie og salt på bages i ovnen ved 200 grader til de er sprøde.
  • Arme riddere – skiver af hvedebrød vendes i mælk, æg eller en blanding, derefter drysses de med kanelsukker og steges i smør til de er gyldne.
  • Panzanella – en italiensk salat med hvedebrød der er flået i mindre stykker og masser af tomater, ansjoser, kapers, løg, basilikum eller bredbladet persille, olivenolie og vineddike mm.
  • Pizza på pita eller flute – flæk flutes eller pitabrød og smør dem med tomatsovs og fyld dem  med dit yndlingsfyld og ost. Bages i ovnen i 10 min. ved 200 grader. Opskrift på sovs og fyld her.
  • Bread and butter pudding – Engelsk dessert med brød og creme, der bages i ovnen. Der findes masser af opskrifter på dette, bare søg på nettet.
  • Friske brødkrummer – Man kan bare blende brødet uden at tørre det først, hvis man skal bruge det hele med det samme, både til panering og til fars.
  • Brød i fars – Man kan også lægge brødet i blød i mælk eller vand, til det nærmest bliver opløst og derefter røre det i fars.

Jeg håber, jeg har inspireret nogen derude til at bruge deres gamle brød i stedet for at smide det ud.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

10 thoughts on “Tørt brød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *