Fra grønkålspesto til croutoner

Dette er en lille madspildshistorie, der tjener som eksempel på, hvordan jeg undgår madspild hjemme hos os. Hvis man skal undgå madspild, skal man ofte være kreativ og fantasifuld, det kræver jo, at man kan komme på en idé til, hvad man skal stille op med en rest, og i dette tilfælde, med en rest, som ingen i familien rigtig kunne lide.

Vi havde købt et glas hjemmelavet økologisk grøn pesto i en gårdbutik, og alle glædede sig til at komme hjem og smage det. Det kan godt lyde lidt mærkeligt, men børnene elsker grøn pesto meget højt. Da vi kommer hjem og skal spise aftensmad, åbner vi glasset og kan godt lugte, at det nok ikke er den sædvanlige basilikumspesto, men vi tog alligevel alle en lille skefuld op på vores tallerken. Og da vi smager, viser det sig at være lavet på grønkål. Og skuffelsen, hos især min datter, var stor, og ingen ville have mere af det. Jeg kan nu godt lide grønkål, men denne her pesto smagte altså ikke helt godt. Den var dog spiselig for de voksne. Efterfølgende stod den bare der i køleskabet, hver gang man åbnede det, uden at nogen ville spise det. Så jeg tænkte og tænkte, hvad kan jeg så bruge det til? Jeg havde simpelthen ikke lyst til at smide næsten et helt glas pesto ud.

En dag kom jeg så på det; jeg kunne jo bage et madbrød, hvor pestoen blev blandet i dejen. Så bliver det jo blandet op og smager nok ikke så kraftigt mere. Så jeg blandede resten af pestoen op med dejen fra mine koldhævede boller (find opskriften her). Jeg brugte hvedemel og fuldkornsdurum i dejen, og jeg brugte ikke yoghurt. Da jeg var lidt skeptisk, i forhold til hvordan det ville smage, delte jeg dejen op i to brød, et uden pesto og et med. Så ville der i hvert fald være brød til maden, uanset hvordan pestobrødet kom til at smage. Jeg gjorde det, at jeg lavede dejen   helt færdig først, delte den op i to og blandede pesto i den ene del, inden det blev sat til hævning, og derefter hældte jeg stort set bare dejen ud på bagepapirsbeklædte bageplader og forlængede bagetiden til ca. 25-30  min.

pestobrød

Brødet blev ikke den helt store succes. Alle smagte på det, men børnene syntes ikke det smagte så godt. Både min mand og jeg syntes faktisk, at det var udmærket med smør på, men der blev altså ikke spist ret meget af det. Så nu stod jeg altså med ca. 3/4 brød, som nok heller ikke ville blive spist. Så jeg skulle i tænkeboks igen, men ikke ret længe. For jeg har jo de opskrifter jeg normalt bruger, hvis jeg har brød til overs, som er blevet tørt. Jeg besluttede, at brødet skulle blive til croutoner, for det er alle helt vilde med her hjemme. Jeg lavede altså croutoner af resten af brødet, og gav dem rigelige mængder af oregano, salt og peber i krydringen, i håbet om at overdøve smagen af grønkålspestoen. Og det lykkedes. Croutonerne blev sat til livs med stort velbehag, og børnene spiste flest. De spiste så mange, at da jeg skulle tage billedet til bloggen, lå der kun et lag tilbage i bunden af den ellers fyldte kagedåse. (Find opskriften på croutoner her)

Så man skal ikke give op. Man kan sagtens få noget ud af noget, man ellers ikke kunne lide, det kræver som sagt bare noget fantasi og inspiration, som jeg håber at have givet videre her.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *