Muhlama (tyrkisk osteret)

Denne ret fik min mand, da han var i tyrkiet på forretningsrejse i januar, og da han på den familiedrevne restaurant gav udtryk for, at han rigtig  godt kunne lide det, kom moderen, som var kokken, ud og forklarede, hvordan man lavede det, og ville give ham ½ kg ost at lave det af. Vi har efterfølgende experimenteret med opskriften her hjemme, og resultatet kommer her. Man spiser det sammen med ristet brød, og er en ud af mange små retter man kommer på bordet. Vi synes det passer godt til til stegt/grillet kød, og en frisk og syrligt salat med bla. tomater, løg og olie/eddike-dressing med hvidløg.

Ingredienser

100 + 25 g smør

100 g fint majsmel

125 g god smelteost, fx mozzarella

½ spsk groft salt

2,5dl vand (evt. lidt mere)

Fremgangsmåde

Brun 100 g smør på en pande med høje sider, og tilsæt derefter majsmelet. Steg det, til det bliver lidt mørkere i farven. Tilsæt vand og salt, og rør grundigt, mens det tykner. Kom osten i lidt ad gangen, og lad det smelte. Det må kun lige akkurat smelte, så det trækker tråde, når man trækker er klump op. Hvis man lader det varme længere mister det elasticiteten, og smørret begynder at skille ud. Det skal have konsistens som en tyk dej. Brun 25 g smør på en pande ved siden af, hæld det ud over ostemassen, og server straks, med ristet brød. Man spiser det ved, at tage sin gaffel og sit brød, og ligesom klemme et stykke af ostemassen mellem dem, og hive det op.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Man kan ikke bare varme det op igen næste dag, hvis man har rester, så skiller det. Men man kan skære det i skiver, det smager udemærket koldt på et stykke brød, eller også kan man komme ostemaden i mikroovnen i 10 sekunder, så bliver den varm og blød. Man kan også lave en lidt anderledes mac´n´cheese, ved at koge smulret ostemasse i mælk i forholdet 1:1. Pisk klumperne godt ud og lad det tykne. Bland det med kogt pasta og kom det i ovnen ved 225 grader i et ovnfast fad, til det er gyldent.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *