Julehjerter

Jeg er, som tidligere nævnt, den helt store juleelsker. Jeg troede, jeg havde 10 kasser med julepynt, men da vi skulle finde det frem i år, viser det sig, at jeg har 12. Og jeg elsker at lave mere hvert år. Hvis I har det lige som mig, så kan I i dette indlæg lære at flette julehjerter, eller, hvis man er mindre fingernem, få skabeloner til nogle nemme hjertekurve.Julehjerter og -kurve laves traditionelt af glanspapir, men andre slags papir kan også bruges, bare det ikke er for tyndt og skrøbeligt. De bliver rigtigt flotte, hvis man fx fletter dem af nodepapir eller gavepapir. Brug hvad du alligevel har liggende.

Flettet hjerte

Man behøver ikke en skabelon for at lave julehjerter, det er bare at folde sit valgte papir med bagsiden udad, og så tegne et kvadrat, helt ned til folden. Så finder man et glas, eller en lille skål, som passer med diameteren på kvadratet, (man kan også måle glasset først og lave kvadratet med samme mål, som jeg gør på billedet) og sætte det som bue på kvadratet i den modsatte ende end folden, og tegne efter det. Så tegner man så mange streger man har lyst til fra folden og op til toppen af kvadratet. Man kan godt nøjes med 1 streg, for at gøre det simpelt. Klip ud, og klip stregerne op. Tegn efter dette halve hjerte på bagsiden af et andet stykke foldet papir, og klip ud. Vend dem om, så farven kommer udad.

maaling-af-glashjertebuejulehjerteskabelonhjertehalvdele

Flet hjertet, ved at tage den øverste strimmel på den ene halvdel og komme den skiftevis ind igennem den første strimmel på den anden halvdel, og udover den næste strimmel, fortsæt til den første strimmel er hele vejen gennem den anden halvdel. Næste strimmel skal starte omvendt, altså udover først og derefter ind igennem strimlerne på den anden halvdel. Se videoen nedenfor, hvor jeg viser hvordan.

 

Når hjertet er flettet, kan man lime eller klipse en hank på, det kan være et stykke silkebånd, eller en strimmel af det papir man har flettet med. Jeg kommer lim på enderne af strimlen og stikker den ned mellem papirene, der hvor halvdelene mødes i toppen.

limning-af-hjertehankhjertehank

Hvis man vil gøre noget særligt ud af sine hjerter, kan man klippe buen på halvdelene med en takke- eller mønstersaks, man kan klippe dem bølgede eller klippe en lille figur i toppen. Man kan også lime en blondekant på, hvis man har noget blondebånd liggende. Hvis man er rigtig god til at flette hjerter, og gerne vil prøve noget mere avanceret, så kan jeg anbefale bogen ‘Sådan lærte min mor mig at flette julehjerter’ af Knud Vægter, hvor man får masser af skabeloner til julehjerter med de mest utrolige figurer i. Jeg har selv haft bogen i flere år, og har set, at man kan få en bog til i serien, hvor det bare er skabeloner til kræmmerhuse. Den kunne jeg godt tænke mig.

Man kan bruge julehjerter til mere end bare at hænge dem på juletræet. Man kan sætte dem fast på en snor og bruge den som en guirlande og hænge den på væggen, skabet, træet eller i loftet. Det er især fint, hvis hjerterne er meget små. De små hjerter kan også bruges som til og fra-kort på julegaverne, eller limes på hjemmelavede julekort. Mere om hjemmelavede julekort i næste uge.

Hjertekurve

papirskabeloner

Hvis man ikke kan flette hjerter, eller bare vil have en anden slags hjerte-julepynt, så har jeg lavet skabeloner på to forskellige hjertekurve. Print skabelonerne ud, klip dem ud, og tegn efter dem på bagsiden af det valgte papir. Klip ud. Der hvor der er stiplede linjer, skal papiret foldes, og den lille smalle strimmel for enden, skal der lim på, og sættes fast på indersiden af hjertet. Sæt hank på, som ovenfor beskrevet. For at gøre dem fine, kan man lime et glansbillede på dem, eller klippe et mindre hjerte i en anden farve papir og lime det på. Man kan også klippe dem ud og folde dem af printerpapiret, og så lade børnene tegne på dem og dekorere dem med glimmer eller andet.

Skabelon: hjertekurv

 

cirkelhjerte

Tilsidst er der klassikeren fra børnehaven, det var i hvert fald der, jeg stiftede bekendtskab med dem, hjertekurven der bare består af to cirkler, der tegnes efter et glas eller en skål, klippes ud, foldes på midten og stikkes ind i hinanden og limes fast. Også her kan en hank limes på, som ovenfor. Her kan man også bruge andre ting en glanspapir og andet papir, fx udglattede muffinforme, runde kageservietter med blondekant mm. Papirting, der allerede er runde, og som du muligvis har liggende alligevel.

glascirkelcirklerfoldede-cirklerlimning-af-hjertekurvhjertecirkler

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 thoughts on “Julehjerter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *