Det er grillsæson, og her hos os, kan vi godt lide, at maden smager af noget. Derfor laver vi gerne marinade til kødet, der kommer på grillen, og vi laver den bare af, hvad vi har i køkkenet og i haven. Så får man brugt nogle ting op, måske det sidste på bunden af et glas (se forrige indlæg her), og så bliver den også forskellig hver gang, det er spændende. Jeg baserer den på olie, når der skal grilles, så brænder det ikke så nemt på. Her er nogle guidelines til at lave grillmarinade:Ingredienser
1 dl olie (fx olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, brug hvad du har eller hvad der passer til blandingen)
2-3 spsk syre (fx vin, forskellige eddiker, saft og skal af lime eller citron mm.)
Smag til med fx soya, krydderurter, hvidløg, krydderier, ketchup, sennep, honning, brun farin, revet eller finthakket løg/forårsløg mm.
Salt og peber
Fremgangsmåde
Bland olie og syre, og smag til med smagsgiverne du har valgt. Bland det enten i en skål eller frostpose, og læg kødet i, i mindst en time i køleskabet. Så skal der grilles. Pas på, når der er sukker eller honning i, så brænder marinaden hurtigere. Det samme gælder, hvis der er stykker af løg i.
Eksempler:
Asiatisk inspireret marinade: Neutral olie, limesaft og skal, soya, presset hvidløg, revet ingefær og evt. honning, salt og peber
Bbq inspireret marinade: Neutral olie, æbleeddike, ketchup, paprika eller chili, honning eller brun farin, salt og peber
Middelhavs inspireret marinade: olivenolie, hvidvin og citronsaft, hvidløg og krydderurter som fx timian, salvie, oregano og rosmarin
Tip: Prøv at komme lavendel i, hvis du har det i haven, både blade og blomster kan bruges. Det giver en parfumeret smag, og der skal ikke meget i, før man kan smage det. Prøv også med tørrede hibiscusblomsterblade, det giver også en helt anden smag, end man er vant til.




