SPONSORERET
Hver gang man bruger en skuresvamp af plastic, udledes der mikroplast i naturen. Der går små stykker af det grønne skurelag, som bliver skyllet ud i kloakken og ender i naturen. Og det er ikke kun et problem i havet, som vi altid hører om, det ender også i vores mad og drikkevand*. Jeg ved godt, at i det samlede regnskab over mikroplast i miljøet, spiller rengøringssvampe ikke en særligt stor rolle**, men som man siger: mange bække små, gør en stor å. Og det er i hvert fald noget af det, man selv kan gøre noget ved der hjemme. Firmaet Maistic, som også laver plastfrie klude og fryseposer, har lavet 3 nye 100 % plantebaserede, plastfrie produkter, nemlig rengøringssvampe. Jeg har prøvet dem i nogle dage, og her kommer resultatet:
Svamp til støvfri rengøring
På emballagen står, at den kan bruges til let rengøring og aftørring af sarte overflader og spejle/glas, samt at den kan vaskes i vaskemaskinen ved 60 grader, og at den holder i årevis.
Den er super god til at tørre støv af, på alle overflader i huset, svampen holder på støvet og tager det med sig. Den efterlader ikke noget på sin vej, og man behøver slet ingen rengøringsmidler, bare fugt den med lidt vand. På spejle og glas skal bruges glasspray eller lign., og den efterlader sig små hvide stykker af svampen, men det gør den dog ikke, efter den har været vasket i maskinen. Den efterlader striber på spejlet, men det gør almindelige klude også. Til gengæld tager den snavset med sig. Efter en tur i vaskemaskinen er den krympet en smule, og den bliver stiv når den tørrer, men den skal bare fugtes lidt, så bliver den blød igen. Alt i alt en god svamp, som jeg har tænkt mig at blive ved med at bruge, især til at støve af med. Vejl. udsalgspris: kr. 19,95.
Grov vaskbar skrubber
På emballagen står der, at den er til rengøring inde og ude, ikke til sarte overflader, samt at den kan gå i opvaskemaskinen på øverste hylde, og at den svarer til 50+ engangssvampe. Allerede her er der et økonomisk incitament til at købe den, for vejl. udsalgspris er kr. 22,95, og plasticsvampene i discountsupermarkederne koster ca. kr. 7,- for 10 stk. Det vil sige, at 50 plasticsvampe koster ca 35,-. Så hvis man kun bruger plasticsvampene 1 gang, så er de faktisk dyrere.
Og denne svamp er god og holdbar. Den rengør fastbrændte ting i gryder og fade med skrubbesiden. Den er god til fliser og fuger på badeværelset, og efterlader ikke grønt fnuller. I vasken på badeværelset skrubbede den også fint snavset af, men tog det ikke med. Men så vender man den om og tørrer af med den hvide, bløde side, som til gengæld tager snavset med sig. I køkkenvasken skrubber den også godt, og her tager skrubbesiden snavset med sig, jeg tænker, det er fordi, det er mere fedtet her. Og den har været flere gange i opvaskemaskinen, hvor den bliver ren igen, jeg lagde den med skrubbesiden nedad. Den er stadig hel og fin. Den kan godt erstatte plasticsvampen, på nogle punkter er den faktisk bedre, fx når den tager snavset med sig.
Let ridsefri skrubber
På emballagen står, at den er beregnet til ridsefri rengøring, god til opvasken, kan bruges mange gange, og at den også kan gå i opvaskemaskinen på øverste hylde.
Jeg startede med at bruge den som opvaskebørste, og det var den såmænd også god nok til, især på de store overflader, og jeg prøvede den på alle materialer, fx bestik, porcelæn og glas, sågar min teflonpande, som den ikke ridsede. Den kommer dog ikke ind i små huller/kroge. Den fælder også, der sidder små stykker af den tilbage på fx glassene, så de skal skylles grundigt. Den fældede dog mindre efter en tur i opvaskemaskinen. Jeg prøvede også at bruge den til aftørring på badeværelset, hvor den var fin nok som klud til at tørre overflader af, fx toiletlåget og den malede dør. Så kommer vi til det kedelige, for denne svamp gik fra i syningen allerede anden gang den blev brugt. Og efter den første tur i opvaskemaskinen brugte jeg den igen, med det resultat, at den gik endnu mere i stykker:
Så den er altså ikke særlig holdbar. Vejl. udsalgspris kr. 22,95.
Den er altså ikke helt så god som en opvaskebørste, så jeg tror jeg holder mig til dem jeg plejer at bruge med naturhår, de udleder heller ikke plastic i naturen.
Konklusion
Fælles for dem alle er, at de er længe om at tørre, især den lette ridsefri skrubber burde have en strop at hænge den op i, når den er våd og ikke er i brug. Men de to første svampe er gode, og vil helt sikkert blive brugt hjemme hos os. Især den grove skrubber, som er et reelt alternativ til plasticsvampen. Den sidste er ikke særlig holdbar, og er måske lidt overflødig, I hvert fald hjemme hos os. Læs mere om Maistic og deres produkter på www.maistic.com.
Alle svampene kan fås i Føtex, Bilka, Helsam og andre helsekostbutikker, samt i forskellige webshops, som Økologisk supermarked og Netspiren. For at komme til disse webshops, klik på reklamerne for dem her på siden, og søg på Maistic, så kommer alle deres produkter frem.
*Kilde: Samvirke juni 2017
**Kilde: Miljøstyrelsen




