Farmors hjemmelavede medister

18DBC186-CCF0-4303-B286-FBE05BC50A60

Hjemme hos min farmor og farfar var det en tradition, at spise egnsretten knugkål og medister til julefrokost 1. juledag. Min mor overtog traditionen, og efter min farmors død, flyttede hun julefrokosten til min farmors fødselsdag, den 28. december. Men medisteren og kålen laver hun selvfølgelig stadig. Hun bruger også stadig min farmors gamle opskrift, som er lidt sjov, da den nærmest tager udgangspunkt i, at man selv slagter op til flere grise:

87495BBA-2F2E-46B4-B292-84D81ECFB33D

Hvis man ikke kan læse, hvad der star på billedet, kommer det her:

“3 kg flæskekød, af hvilke 2/3 er magert og 1/3 fedt – f.eks. nakkestykkerne af 2 grise på ca. 70 kg med noget af spækket siddende på, eller sorteret småkød – ½ l kold suppe eller vand, 1½ toppede spiseskefulde salt, 1 toppet teskefuld stødt peber og – hvis man synes om det – 2 revne løg af mellemstørrelse. Ønsker man pølserne mere krydrede, kan der tilsættes lidt stødt allehånde og ingefær efter smag. – Kødet males 2 gange gennem kødmaskinen og æltes godt og længe med suppen, som tilsættes lidt efter lidt. Farsen smages til og stoppes i velrensede svinetarme ved hjælp af kødmaskinen, på hvilken der sættes et pølsehorn.”

Man behøver ikke slagte en gris og hakke kødet selv, man kan bare købe hakket svinekød. Suppen er bare bouillon, og hvis man ikke vil smage på rå fars, kan man stege eller koge et lille stykke af farsen og smage på det. Men det kræver en kødhakkemaskine med pølsehorn på at lave medister, her er der altså ikke noget alternativ. Svinetarmene skal bare skylles, dem kan man købe hos slagteren eller i nogle af de store supermarkeder.

01FA9855-4387-4B49-8F98-3CAA02B31FB2524CF859-E359-495F-94E8-3AC8DC0B781C

Medisteren serveres kogt med knugkål til, som er et kogt, knuget hvidkål, tilsat fløde, smør og muskatnød. Men den opskrift kommer måske næste år.

Et godt tip er, at når man nu alligevel har pølsehornet fremme, så kan man lave en stor portion til fryseren. Min mor laver tit en portion med oksekød, chili og hvidløg, efter hun har lavet den traditionelle. Den bliver frosset ned, og brugt på grillen til sommer.

0AC4518E-9007-4618-986F-C3F9BC039C3B

Dette var det sidste indlæg i år, for nu går jeg på juleferie. Men husk opskriften på kransekage fra sidste år, med skabeloner og det hele.

http://sofies-verden.dk/kransekage/

Hav en rigtig god jul, og vi ses i det nye år!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *