Kransekage

Jeg bager selvfølgelig også selv kransekagen til nytårsaften, mindre kan jo ikke gøre det, for sådan en som mig. Den oprindelige opskrift er fra et hæfte, der fulgte med, da min mor fik ny ovn en gang i slut 80’erne, tror jeg det var. Jeg hjalp hende med at lave den, da jeg var et stort barn, og overtog senere tjansen med at lave den. Jeg har derfor lavet den selv, i ca. 18 år, må det vel blive til efterhånden, og har undervejs lavet lidt om hist og her på metoden, for at gøre det nemmere og hurtigere, og også lavet skabeloner, som I får her. Jeg er også i gang med at lære min egen datter at lave kransekage. Opskriften giver 10 ringe og en top, og måske lidt til overs også, som man bare kan lave små stænger eller toppe af. Hvis man halverer opskriften, får man 6-7 ringe, hvilket er rigeligt til ca. 10 personer.

Det er jo også helt perfekt, hvis man har marcipan til overs fra julen, så kan man få brugt det. Og man kan sagtens lave den dagen før, og så trække en plasticpose ned over den, så den ikke tørrer ud. Man kan også vælge bare at lave ringene dagen før, dække dem med plasicfilm, og så pynte og samle den på dagen.

Ingredienser

1 kg marcipan

250 g flormelis

3 æggehvider

Fremgangsmåde

Der er 2 måder at gøre det på, enten kommer man det hele op i en røremaskine og kører det godt sammen, eller også kommer man marcipanen i en gryde, som man tænder for ved meget svag varme (sluk evt. kogepladen når gryden er varmet lidt), og kommer flormelis og æggehvider ved, og ælter det sammen med hænderne. Varmen gør, at det bliver blødere og nemmere at arbejde med. Hvis man har haft det varmet op, skal det køle helt, før man kan trille ringe af det. Bruger man røremaskine, kan man trille ringene med det samme. Bonus: Når man har kransekagemasse på hænderne, kan man skrubbe hænderne i det inden man vasker det af. Det giver super bløde hænder.

Print disse 3 skabeloner ud: kranse-skabelon-ring-1-4-7-10   kranse-skabelon-ring-2-5-8-t   kranse-skabelon-ring-3-6-9

Fold dem på midten, hvor der er en linie, og klip ringene ud. Tag 2 stykker bagepapir der passer til dine bageplader, og læg ringene ud på dem, med god afstand til hinanden. Jeg kan få plads til ringene fra 1 til 6 og toppen på én plade, og fra 7 til 10 på den anden. Tegn efter skabelonerne med en blyant på bagepapiret. Nu ved du hvor store ringene skal være.

wp_20161228_12_20_27_pro  wp_20161228_12_29_44_pro

Tril dejen til pølser der er ca. 2 cm tykke, brug flormelis hvis dejen er for klistret, og placer dem på ringene på bagepapiret, så de passer i størrelsen. Toppen er bare en rund bold. Form dem bagefter med tommel- og pegefinger, så de bliver bredere for neden og tyndere foroven, så tværsnittet bliver lidt trekantet (også toppen). For at sikre at ringene er lige høje, så kransekagen ikke bliver skæv, kan man placere en bageplade oven på ringene og presse meget forsigtigt ned. Bag ringene til de er gyldne, ved 225 grader i ca. 7 – 8 min. Hold øje hele tiden, de kan nemt brænde på, især i bunden. Tag dem ud, og lad dem køle helt ned, inden du tager dem af bagepapiret. Hvis de er varme knækker de, når du rører ved dem.

wp_20161230_13_06_40_prowp_20161230_13_39_58_prowp_20161230_13_40_28_prowp_20161230_14_31_07_pro

Jeg pensler dem altid i bunden med smeltet mørk chokolade, men det kan man gøre som man vil. Se her hvordan jeg smelter chokolade: konfekt. Bundene skal tørre helt inden man laver glasur og sprøjter det på.

wp_20161230_16_04_47_pro

Glasur

1 pasteuriseret æggehvide (husk der tit er mere end én i de små bægre)

150-170 g flormelis

Begge dele piskes godt sammen. Det kommes i en spidspose, hvor man klipper et lille hul, eller en sprøjtepose med den mindste tylle i. Så sprøjter man glasur i siksak henover hver ring. Det skal størkne helt, før man samler kransekagen, ved at sprøjte en lille klat glasur 3-4 steder på først den største ring, dernæst den næststørste og så videre, indtil man sætter toppen på. Herefter kan man pynte den med chokoladerkringler, miniknallerter eller andre ting, ved at fæstne dem med glasur. Man kan også sætte flag i eller drapere en serpentin udover. Den resterende glasur kan, hvis det er godt pisket, sprøjtes ud til små marengs på et stykke bagepapir, og tørres i ovnen ved 100 grader i ca. en time, alt efter størrelsen.

wp_20161231_11_19_14_prowp_20161231_12_06_13_proinstagramcapture_74a0129a-03cd-402d-97bd-6e2e18d7ab9e

image

 

Tip: Hvis man synes smagen af kransekage er kedelig, så prøv at smage dejen til med citron- eller appelsinskal, kokos, lakridspulver eller frysetørrede bær. Eller lave en fordybning i hver ring inden du former dem, og læg en streg af nougat ned i, og form dejen henover, så der bliver nougat i midten af ringene. Det har jeg selv gjort med stor succes.

Godt nytår derude!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 thoughts on “Kransekage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *