Krydderurter

Det er rigtig rart at have krydderurter i haven, eller på altanen, så man bare kan gå ud og plukke af dem, lige når man vil bruge dem. Men nu går sæsonen på hæld, og hvis man gerne vil have krydderurter til vinteren, skal man plukke resten nu, og så er der forskellige metoder til at bevare dem.  Metoderne kan også bruges, hvis man er nødt til at luge ud og fjerne nogle af urterne, så de ikke bliver smidt ud. Her kommer de metoder, som jeg bruger:

Tørring

De krydderurter der egner sig bedst til dette, er de hårde krydderurter, altså dem der har en hård stilk, som fx timian, salvie og oregano. Man gør det, at man binder bundter af dem, og hænger dem op med bladene nedad. Så hænger de simpelthen og tørrer af sig selv. Man kan lade dem hænge der hele vinteren, eller man kan komme bladene i glas eller krukker, når de er helt tørre.

Frysning

Der er flere måder at fryse krydderurter på. Persille fryser jeg bare som det er, plukker det, skyller det og putter det i en frostpose, som kommer i fryseren. Når jeg så fx skal lave persillesovs, så tager jeg posen ud af fryseren, og giver den nogle dask mod køkkenbordet, mens den stadig er frossen. Så går det i stykker, ligesom hvis man hakkede det, og kan hældes direkte i sovsen. Denne metode er bedst til de bløde krydderurter.

Alle krydderuerter kan bruges til den næste metode, som går ud på at man blender dem i en god olie, og fryser det ned i isterningebakker, så kan man lige tage en firkant med urter og komme i gryderetten, eller hvor man skal bruge det. Hvis man ikke har en blender, kan man bare hakke urterne, og blande dem med olie.

Urtesmør kan fryses og holde længe, rør de urter du vil med blødt smør og evt. presset hvidløg, og frys det i små portioner i smørrebrødspapir, plasticfilm eller isterningebakker, så man kan tage lige den mængde ud, man skal bruge. Her bruger jeg persille, purløg eller dild, eller en blanding.

Pesto kan også fryses. Her bruger jeg klassikeren basilikum, men andre urter kan også bruges, fx persille og ramsløg, eller man kan lave en blanding. Pr. bundt urter bruger jeg et fed hvidløg, en lille pose pinjekerner, et stykke parmesan på størrelse med en valnød og 1 dl olivenolie (plus lidt ekstra). Det hele blendes, og der kommes mere olie i, til man får den konsistens man ønsker, og så skal dem måske smages til med salt og peber til sidst. Fryses ned i portioner, fx i små bøtter.

Tip: Metoderne kan selvfølgelig også bruges, hvis man har fået købt for mange krydderurter i supermarkedet.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *