Vanillekranse

90F02DA2-7906-42D8-992C-9BAB63739501

Så er det så småt tid til at bage julesmåkager, og mine vanillekranse er et stort hit i familien, så her får I opskriften:

Ingredienser til 50-75 stk, alt efter størrelsen

250 g hvedemel

75 g mandler (man kan også bare bruge mandelmel, men jeg kan godt lide lidt grovere stykker)

200 g smør

125 g sukker (kan erstattes helt eller delvist med flormelis for et mere porøst resultat, tip fra min afdøde svigermor)

Kornene fra en stor fed vanillestang, eller 2 af de små almindelige fra supermarkedet

1 lille æg eller ½ stort

Evt. 1/4 tsk hjortetaksalt, det giver sprødhed, men kan udelades. Hvis man kommer mere i end dette, kan det smages, og det smager virkelig dårligt.

Fremgangsmåde

Smuldr smørret i melet, enten med fingrene eller i en foodprocessor. Man kan også bruge en køkkenmaskine med blandeindsatsen på, men man skal passe på ikke at give det for meget. Mandlerne kan skoldes og smuttes eller hakkes med skal. Mandlerne hakkes så fint eller groft, som man har lyst til, grovere giver mere crunch. Bland dem, sammen med sukker, vanille og hjortetaksalt, ned i melet og smørret. Kom æg i, og saml dejen hurtig med fingrene. Dejen må IKKE æltes.

Kransene kan formes på flere måder. Man kan komme dejen i en kraftig sprøjtepose med stjernetylle og sprøjte dem ud på en bageplade med bagepapir, det er ret hårdt. Man kan også komme dejen i køleskabet en times tid, og køre den gennem en kødhakker med stjernepladen i, skære de lange strimler ud i ca. 10-12 cm stykker og forme dem forsigtigt til kranse. Læg dem forsigtigt på bagepapir på en bageplade. For at få det sidste dej ud, kan man køre et stykke sammenkrøllet bagepapir igennem til sidst. Man kan også trille tynde pølser med hænderne og forme dem til kranse, men så får man ikke det riflede mønster. Bagetiden er 8-10 min ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde. Køles af på en rist.

2066F30F-8ACD-460B-9E1B-2F9C62426D0DC4E9DE75-4C65-4D20-8BCD-C704548C92D8

Tips:

Mandlerne kan ristes lidt i ovnen inden de hakkes, det giver ekstra smag.

Skift mandler ud med hasselnødder eller kokosmel.

Dyp vanillekransene i smeltet chokolade.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *