Har du, ligesom jeg, altid bananer liggende, som lidt for hurtigt ligner dem på billedet? Lige så snart de ser sådan ud, gider ingen at spise dem, men de kan stadig bruges. De kan faktisk være næsten helt sorte udenpå, så længe de ikke er brune inden i, så kan de stadig bruges til flere ting. Den mest populære ting at bruge dem til her hjemme er et bananbrød, som egentlig er en kage der er bagt i en brødform.
Bananbrød
250 g hvedemel eller lyst speltmel eller en blanding
100g hvidt sukker, rørsukker eller en blanding af sukker og brun farin
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
1-2 tsk. krydderi (kanel, ingefær, nelliker, muskatnød eller en blanding af nogle af disse)
2 overmodne bananer
2 æg
4 spsk. olie
1,75 dl appelsinsaft, friskpresset eller juice fra karton. Andre slags frugtsaft/juice kan også bruges.
Fremgangsmåde
Bland de tørre ingredienser sammen i en stor skål (mel, sukker, bagepulver, salt, krydderier). Skræl og mos bananerne med en gaffel og bland det med de våde ingredienser (æg, olie og frugtsaft). Hæld de våde ingredienser ned til de tørre og rør dejen godt sammen med en ske eller dejskraber. Kom den i en lille smurt franskbrødsform eller et lille smurt ovnfast fad, hvis man ikke har en brødform. Bagetiden er ca. 1 time ved 180 grader. Husk at tjekke inden med en strikkepind eller et grillspyd da ovne er forskellige. Kagen er færdig, hvis der ikke sidder dej på pinden/spydet, når du stikker det ned i midten af kagen.
Hvis man har lyst, smager det godt med hakkede nødder eller mandler i bananbrødet -især valnødder passer godt til bananer.
En anden god opskrift, hvis man kun har 1 brun banan, er den gode gamle klassiske banankage, som jeg har bagt, siden jeg var barn. Jeg laver den i en version med chokoladestykker i, men dem kan man bare udelade og istedet evt. komme smeltet chokolade oven på kagen bagefter. Eller man kan lægge skiver af pålægschokolade ovenpå kagen, mens den er varm, så det smelter.
Banankage
3 æg
170 g sukker
2 tsk. vanille sukker, eller kornene fra en vanillestang
125 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
100 g smeltet afkølet smør eller margarine
1 moset banan
50 g fint hakket mørk chokolade ( hvis stykkerne er for store synker de til bunds)
Fremgangsmåde
Pisk æg, sukker og vanille til det bliver lyst, rør herefter mel, bagepulver, smør og banan i med en ske eller blandeindsatsen til køkkenmaskinen. Vend chokoladen i. Kom dejen i en lille springform med bagepapir i bunden, som beskrevet her, ca. 20 cm i diameter, og bag den i ovnen i ca. 40 min. ved 175 grader. Dejen kan også fyldes i muffinsforme, ca. 8-10 stk. og bage i ca. 15-20 min. Tjek om den/de er færdige som beskrevet under bananbrød.
Tip: Udskift 2 spsk mel med 2 spsk kakao.
Flere måder et bruge overmodne bananer på
Selvom jeg har min egen banankage opskrift, er jeg også svært glad for den engelske tv-kok Nigella Lawsons banankage, læg især mærke til den lækre chokoladeglasur. Den kan laves uden rom, bare tilsæt samme mængde vand som der skulle have være rom i. Den kan også laves med mørk chokolade, så skal der bare mere sukker i. Opskrift her.
Bananpandekager – man kan komme moset banan i sin pandekagedej til de små tykke amerikanske pandekager. det smager rigtig godt.
Banankanelsnegle – hvis man moser bananen rigtigt fint, evt. med en stavblender, så kan man blande bananmosen i kanelremoncen til kanelsneglene. Det giver en lidt anderledes smag og konsistens end man er vant til.
Bananboller – man kan også tilsætte moset banan til sin bolledej.
Choko-banankage – tilsæt en moset banan til dejen når du laver chokoladekage. Prøv opskriften her.
Banansnacks – dette har jeg endnu ikke prøvet selv, men jeg har flere steder læst, at man bare kan blande banan og havregryn sammen og bage det i nogle små klatter som nogle små sunde snacks. Jeg vil gætte på forholdet 1 banan til 1 dl havregryn og en bagetid på ca. 10-15 min ved 200 grader, men her må man prøve sig frem, da jeg som sagt ikke har prøvet det. Man kunne også krydre det med forskellige ting som fx kanel, vanille eller kakao.
Og sidst men ikke mindst kan man fryse bananer ned og bruge dem til alle disse opskrifter på et andet tidspunkt. De skal bare skrælles og pakkes ind i plasticfilm eller sølvpapir, inden de kommer i fryseren.
4 thoughts on “Bananer”